Hlavní obsah

Vzácná shoda ve Sněmovně. S rychlým přijetím lex brexit souhlasí všichni

– Praha
Novinky, zpe

Situaci, která by nastala v případě tvrdého brexitu, řešili ve čtvrtek zástupci opozičních parlamentních stran s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Shodli se na tom, že zákon, který upravuje postavení britských občanů v Česku v případě takzvaného tvrdého brexitu, podpoří ve Sněmovně už v prvním čtení.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

První místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) jednal se zástupci opozice o rychlém přijetí zákona, který by ulevil Britům v ČR v případě tvrdého brexitu.

Článek

„Schůzka měla dva účely. První byl seznámit zástupce politických stran s obsahem zákona, druhý důvod byl praktický, jakým způsobem bude zákon schvalován. Platí, že klíčovým termínem je 29. březen, a do té doby potřebujeme mít zákon schválený,“ řekl Hamáček.

Právě 29. března má Velká Británie opustit Evropskou unii. Dohoda zatím není, a hrozí tak tzv. tvrdý brexit. Vláda proto navrhuje schválit zákon už v prvním čtení podle paragrafu 90.

„Od žádné politické strany nezaznělo, že by se chystali uplatnit veto na paragraf 90. Měli bychom být schopni schválit zákon už v prvním čtení,“ dodal Hamáček.

Zákon zavádí přechodné období

Zákon upravuje postavení občanů Velké Británie na území České republiky a zavádí přechodné období, kdy se na britské občany bude i nadále hledět jako na občany EU. Přechodné období má trvat do konce roku 2020.

Česká vláda očekává, že stejné podmínky budou zajištěny pro Čechy žijící ve Velké Británii. „Předpokládáme, že jak se zachováme my k Britům, tak se zachovají Britové k našim občanům. Reciprocita by tam měla být,“ řekl ministr vnitra.

Opozice bez výhrad

Nikdo z opozice neměl proti zákonu větší výhrady. „Jsem příjemně překvapen tím že se politici dokážou shodnout,“ komentoval místopředseda Pirátů Mikuláš Peksa.

„V důležitých otázkách jsme schopni se shodnout napříč politickým spektrem. Panuje shoda na přijetí lex brexit,“ přidala se první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová.

„Máme zájem, aby byl ten zákon co nejrychleji projednán a ČR byla připravena na tvrdý brexit,“ uvedl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám