Hlavní obsah

Výpověď z finančního ředitelství se vrací k soudu

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případem výpovědi bývalého ředitele odboru vymáhání Generálního finančního ředitelství Petra Tarandy se bude muset znovu zabývat Nejvyšší soud (NS). V úterý o tom rozhodl Ústavní soud (ÚS), když vyhověl mužově stížnosti, v níž namítal, že justice jeho případ dostatečně neposoudila.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Taranda dostal výpověď v polovině roku 2014. Bránil se proti ní a u soudů uspěl. Úřad mu proto v březnu 2016 zaslal nabídku nové pozice, kde ale nebylo specifikováno místo výkonu práce. Taranda proto požadoval konkrétnější informace, úřad ale v dubnu 2016 místo doplňujících informací přišel s druhou výpovědí, tentokrát s odůvodněním, že muž nepřijal nabídku volného místa. Tentokrát už se za muže justice nepostavila a NS jeho dovolání odmítl pro nepřípustnost.

Ústavní soud se zastal muže, kterému soudy zabavily dům, v němž si udělal pěstírnu

Domácí

Podle senátu se soudcem zpravodajem Ludvíkem Davidem se ale NS nevypořádal se všemi argumenty. „NS ve stručném odůvodnění svého usnesení nereagoval na argumentaci stěžovatele. Stručné odůvodnění odkazem na dřívější judikaturu je možné využít pouze v případě, že se posuzovanou právní otázkou NS v minulosti už věcně zabýval. V nynější věci dřívější rozhodnutí, které by přesvědčivě a v odpovídajícím rozsahu vypořádalo stěžovatelovu argumentaci, neexistuje,“ konstatoval soudce David.

Případ se tak vrací k NS, který se bude muset zabývat tím, jak konkrétní má být nabídka nového místa a jaké náležitosti musí obsahovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám