Hlavní obsah

Vstup do hnutí ANO mi nenabídli, řekl Tejc

Právo, Karolína Brodníčková

Někdejší šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, který od ledna působí jako náměstek ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), tvrdí, že o vstupu do hnutí ANO neuvažuje. Členství v ČSSD Tejc ukončil vloni v listopadu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jeroným Tejc je novým politickým náměstkem na ministerstvu spravedlnosti

Článek

Pane Tejci, na jaře jste oznámil, že odcházíte z vysoké politiky. Proč jste se rozhodl přijmout pozici politického náměstka u ministra z ANO?

Do politiky jsem šel proto, abych věci měnil. Tuto možnost jsem však ztratil v březnu loňského roku na sjezdu ČSSD, neboť jsem své tehdejší kolegy nedokázal přesvědčit o potřebě změny. Neuměl jsem si tehdy představit další čtyři roky v poslaneckém klubu, jehož hlavní tváří by byl staronový předseda Bohuslav Sobotka.

Respektoval jsem rozhodnutí většiny, a proto jsem se vzdal volitelného druhého místa na kandidátce ČSSD a rozhodl jsem se jako poslanec dokončit mandát a věnovat se právní praxi. Tu jsem v roce 2011 pozastavil. Přišlo mi to správné i poctivé. Nedávalo mi smysl zůstat ve Sněmovně, pobírat plat, a přitom nemít možnost prosazovat to, o čem jsem přesvědčen.

Nabízí se otázka, zda jste s ANO o spolupráci nevyjednával už dřív? Byla pozice náměstka důvodem, proč jste po volbách do Sněmovny po dvaceti letech opustil ČSSD?

Rozhodně jsem nevyjedná­val. Opustit sociální demokracii jsem se rozhodl fakticky záhy po sjezdu. Nechtěl jsem však, aby toto mé rozhodnutí, pokud bych ho oznámil v době předvolební kampaně, bylo vnímáno jako políček ČSSD. A současně jsem doufal, že po volbách přijde razantní změna a svůj názor ještě přehodnotím. To se nestalo.

Nabídka spolupráce od pana ministra Pelikána přišla až po volbách a přiznám se, že i mě překvapila. Současně jsem za ni rád a bude mě těšit podílet se na přípravě a prosazování le­gislativy.

Zvažujete, že vstoupíte do hnutí ANO?

Nepřemýšlel jsem o tom. A nikdo mi to ani nenabídl.

Jak se vám nyní bude spolupracovat s bývalými kolegy z ČSSD?

Na rozdíl od řady jiných jsem si před volbami i po nich uložil bobříka mlčení a rozhodl jsem se situaci v ČSSD nekomentovat. Necítím vůči nikomu zášť. Uzavřel jsem jednu životní ka­pitolu. To neznamená, že bych přecházel na druhý chodník, když uvidím někoho ze svých bývalých kolegů. Vždy jsem se choval profesionálně a chci v tom pokračovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám