Hlavní obsah

Všichni teď kritizují, ale proti nominaci Faltýnka do rady SZIF nikdo ve Sněmovně hlas nezvedl

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Když Sněmovna zvolila šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka za člena dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), hlasovalo pro něj v tajné volbě 86 poslanců. Jelikož klub ANO čítá 47 zákonodárců, museli se přidat i poslanci z jiných stran. Proti jeho nominaci se navíc v rozpravě nikdo nevyslovil. Za Faltýnkovo členství v dozorčí radě kvůli střetu zájmů dostala nyní ČR pokutu 22 miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéfové poslaneckých klubů KDU-ČSL, ANO a ČSSD, zleva Jiří Mihola, Jaroslav Faltýnek a Roman Sklenák

Článek

Členy dozorčí rady SZIF volila dolní parlamentní komora 8. května 2014. Pohled do stenoprotokolu z jednání odhalí, že proti nominaci Faltýnka se tehdy nikdo nevyslovil. Šéfa poslanců ANO přitom teď kvůli střetu zájmů kritizuje jak opozice, tak i koaliční ČSSD v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Novinky se proto předsedy vlády zeptaly, proč před třemi lety proti Faltýnkově nominaci nezvedl nikdo z jeho strany hlas, když se nyní do šéfa poslanců ANO obouvají. Premiér na to odpověděl, že by ho v životě nenapadlo, že Faltýnek bude celé tři roky kumulovat funkce předsedy zemědělského výboru, člena představenstva a člena dozorčí rady SZIF.

Sobotka: Já nic, je to Babišův problém

„V roce 2014 jsme na začátku koaliční vlády netušili, že pánové Faltýnek, Babiš a celé ANO budou úplně kašlat na možný střet zájmů a půjde jim hlavně o to, maximalizovat politický i ekonomický vliv,“ sdělil Novinkám Sobotka.

Dodal, že za pokutu nese odpovědnost Faltýnek a hnutí ANO. Faltýnek se měl podle něj zachovat „normálně“ a z Agrofertu odejít už v roce 2014. Faltýnek skončil ve vedení Agrofertu letos v lednu, v dozorčí radě SZIF vloni v červenci.

Na otázku, zda tedy premiér neměl zasáhnout dříve, Sobotka odvětil, že se jedná o problém Andreje Babiše. „Faltýnek je jeho pravá ruka, Agrofert jeho firma. Měl si ho ukočírovat,“ kritizoval Sobotka svého koaličního partnera. Kauza podle šéfa kabinetu ukazuje, proč je dobrý zákon o střetu zájmů.

To bychom nic jiného neřešili, brání se Kalousek

Při projednávání volby členů dozorčí rady SZIF se neozval ani nikdo z opozice. „Protestovali jsme od samého začátku proti obrovskému konfliktu zájmů Agrofertu. Kdybychom měli viditelně vystupovat při každé situaci, kdy tam ten střet zájmů je, tak bychom na každé schůzi nemluvili o ničem jiném,“ vysvětloval Novinkám předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Že tam ten konflikt zájmů byl, koalice věděla, a stejně si ho zvolila jako předsedu zemědělského výboru, kde ten střet je stále. Představa, že teprve teď všichni zjišťují, že tam je konflikt zájmů – ten tam byl přece od samého začátku,“ podotkl Kalousek. Zdůraznil, že žádná strana proti permanentnímu střetu zájmů Agrofertu nevystupuje víc než TOP 09.

Kdybychom měli viditelně vystupovat při každé situaci, kdy tam ten střet zájmů je, tak bychom na každé schůzi nemluvili o ničem jiném
Miroslav Kalousek, předseda TOP 09<br/>

Předseda ODS Petr Fiala reagoval podobně. Na střet zájmů představitelů hnutí ANO prý občanští demokraté upozorňují dlouhodobě. „U nominací a voleb do orgánů diskuse většinou neprobíhá. Svůj názor na tuto nominaci jsme jako klub vyjádřili zcela jasně hlasováním. Jaroslava Faltýnka ani jiného zástupce hnutí ANO jsme nevolili,“ tvrdí Fiala. Odpovědnost podle něj leží na hnutí ANO a vládní koalici v čele s premiérem Sobotkou.

Šéf komunistů Vojtěch Filip na dotaz reagoval s tím, že za nominace odpovídá konkrétní poslanecký klub. „Nejsme jejich kádrováci, klub ANO je politicky i právně odpovědný za svou nominaci,“ míní Filip.

Byla to chyba, připustil Bělobrádek

Chybu naopak připustil předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek. Uznal, že Faltýnkovu nominaci nikdo nerozporoval.

„Pan Faltýnek sice nemohl reálně ovlivnit přidělování konkrétních dotací, ale nepochybně to byla chyba, kterou si nikdo z nás neuvědomil. Stejně jako řadu dalších situací, kdy se osoby spojené s Agrofertem dostávaly do střetu zájmů. Nakonec jsme se tento problém rozhodli řešit novelou zákona o střetu zájmů,“ napsal Novinkám Bělobrádek.

ČR dostala pokutu od Evropské komise ve výši 22 miliónů za to, že Faltýnek v minulosti z pozice člena dozorčí rady SZIF dohlížel na přerozdělování dotací, ačkoliv byl ve střetu zájmů coby člen představenstva Agrofertu, který patřil mezi příjemce, uvedl server Echo24. Faltýnek označil pokutu za nesmyslnou. Jako člen dozorčí rady prý nemá na přerozdělování dotací vliv.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám