Hlavní obsah

Hamáček: Všechny ty nesmysly slouží jen Rusku

Novinky, alt
Aktualizováno

Současná kauza kolem Jana Hamáčka a jeho cesty do Moskvy slouží podle vicepremiéra a ministra vnitra Rusům. Ti teď podle něj mohou po vyhoštění diplomatů a odhalení kauzy Vrbětice tvrdit, že je velezrádce a soudí ho vlastní národ. Hamáček to řekl v České televizi.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

Hamáček v rozhovoru řekl, že má svědomí čisté a vždy hájil zájmy České republiky. „Všechny tyto nesmysly slouží Rusku a oni z toho mají obrovskou radost.”

Podle informací serveru Seznam Zprávy Hamáček plánoval cestu do Moskvy, kde chtěl navrhnou ututlání kauzy Vrbětice výměnou za milion vakcín Sputniku V a konání summitu Biden-Putin v Praze. Tyto plány údajně sdělil několik účastníkům schůzky na jednání 15. dubna.

„Před pár dny v hlavních zprávách v Rusku byla moje citace z Otázek Václava Moravce, kde jsem řekl, že víme, že to Rusové udělali, že oni vědí, že my víme, že to udělali, a jediné, co oni nevědí,  je, co na ně máme. Já jsem byl v Rusku za jestřába, byl jsem tam portrétován skoro jako americký agent a teď po tom článku Janka Kroupy, který nepřináší žádné citace, jsem tam jako velezrádce, kterého soudí vlastní národ,” řekl Hamáček.

Podle něj Kroupův text také dehonestuje práci tajných služeb.

Nejtěžší chvíle v životě aneb Jak se vyvíjelo zdůvodnění Hamáčkovy cesty do Moskvy

Domácí

Narušené přátelství

Hamáček také uvedl, že kauza nerealizované cesty do Moskvy se dotkla jeho přátelství s bývalým šéfem Slovenské národní rady Andrejem Dankem. Toho Hamáček žádal o pomoc se zprostředkováním kontaktů a uvádělo se, že na cestu mají jet spolu. „Bohužel je to věc, která se dotkla mého dlouholetého přátelství,“ řekl Hamáček.  „Neměl tušení o tom, že ta cesta bude v nějakém momentě zrušena. Může se cítit špatně, mrzí mě to i lidsky,“ dodal.

Schůze se vymkla, zvrhla se ve vzájemné osočování, řekl poslanec

Domácí

Zopakoval, že text údajně vychází z informací účastníků schůzky, ale neuvádí žádnou citaci. „Dva z těch účastníků, kteří na tom jednání byli, nejvyšší stání zástupce Pavel Zeman a český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, se vyjádřili tak, že buď stojí za mnou ve smyslu vyjádření pana Pivoňky, nebo že na tom jednání nepadalo nic, co by směřovalo k nějakému ututláním nebo zametení kauzy Vrbětice pod koberec,” tvrdí Hamáček.

Česko nakonec kvůli kauze Vrbětice poté, co se ukázalo, že do výbuchů místních muničních skladů v roce 2014 byly zapojeny ruské tajné služby, vyhostilo desítky ruských diplomatů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám