Hlavní obsah

Všechno bylo v pořádku, uvádí Hrad k výsledkům kontroly NBÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle prezidentské kanceláře neshledala nedávná kontrola ze strany Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) nedostatky v nakládání s tajnou zprávou Bezpečnostní informační služby (BIS) ohledně výbuchů ve Vrběticích. Materiál již Hrad skartoval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář.

Článek

„Skartace utajovaných dokumentů v KPR ve dnech 29. 11. až 1. 12. 2021 je v protokolu popsána v rámci zjištěných skutečností, včetně dokumentace uložené v tajné spisovně KPR, NBÚ k ní nekonstatoval zjištěné nedostatky. Tolik medializovaný utajovaný dokument č. j. D56/2021-OST není uveden v rámci zjištěných nedostatků,“ uvedl ke kontrole kancléř Vratislav Mynář.

Protokol, který NBÚ ke kontrole vyhotovil, má podle něj 76 listů a 16 příloh o 30 listech.

Na Hradě začala ministerská kontrola, další chystá NBÚ

Domácí

Doporučení kontrolorů Hrad zahrnul do směrnic upravujících nakládání s utajovanými informacemi. Prezidentská kancelář nebude proti protokolu NBÚ podávat námitky, uvedl Mynář.

Kontrolu na Hradě vedle NBÚ provádělo i ministerstvo vnitra. Doporučil je začátkem února sněmovní bezpečnostní výbor. V souvislosti se skartováním tajné zprávy o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích měly podle výboru prověřit dodržování požadavků na ochranu utajovaných informací na Hradě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám