Hlavní obsah

Ministerská kontrola v prezidentské kanceláři skončila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontrola ministerstva vnitra v prezidentské kanceláři (KPR) zaměřená na správu spisů a dokumentů skončila. Výsledky prozatím ministerstvo zveřejňovat nebude. V pondělí to uvedla mluvčí resortu Hana Malá. Již dříve proběhla v kanceláři kontrola ze strany Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kancléř Vratislav Mynář s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

Kontroly ministerstva vnitra i NBÚ na Hradě doporučil začátkem února sněmovní bezpečnostní výbor. V souvislosti se skartováním tajné zprávy o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích měly podle výboru prověřit dodržování požadavků na ochranu utajovaných informací na Hradě. Výbor by se případem ještě měl zabývat, na další schůzi je přizvaný i zástupce KPR.

„Kontrola spisovné služby KPR na místě byla ukončena, aktuálně probíhá zpracování kontrolního protokolu, následovat bude lhůta pro uplatnění námitek. Ministerstvo vnitra do doby ukončení celého kontrolního procesu nebude poskytovat bližší informace,” uvedla Malá.

Na Hradě začala ministerská kontrola, další chystá NBÚ

Domácí

Kontroloři vnitra z podnětu Národního archivu od poloviny února posuzovali dodržování zákona o archivnictví a předpisů souvisejících s agendou propůjčování státního vyznamenání prezidentem od roku 2019. Kontrola agendy vyznamenání souvisí s případem údajné skartace dokumentu k vyznamenání předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského. Kontrola NBÚ začala o týden později.

Skartované dokumenty

Na skartování tajné informace o Vrběticích na Hradě upozornily Radiožurnál a server Respekt.cz. Policisté podle nich na informaci o skartování materiálu narazili, když na Hradě zjišťovali, zda se s tajnou zprávou o Vrběticích neseznamovali lidé bez bezpečnostní prověrky. KPR později potvrdila, že dokument skartovala. Odmítá ale, že by tím porušila předpisy.

Většina ministrů na Hrad dorazí, podpoří Ukrajinu

Domácí

Kontrola související s agendou vyznamenání se týká toho, že Hrad původně v říjnu 2020 informoval, že Rychetský dostane Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Před rokem však od rozhodnutí ustoupil s tím, že Rychetský hlasováním o zrušení části volebního zákona Ústavním soudem v době předvolební kampaně poškodil ČR. Dokument Hrad nechtěl podle serveru iRozhlas.cz poskytnout, naposledy s vysvětlením, že již neexistuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám