Hlavní obsah

Vrbětický areál má i dnes jen minimální ostrahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrbětice

Vrbětický areál na Zlínsku o rozloze 346 hektarů, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí, je dnes obehnaný klasickým plotem a tzv. žiletkovým plotem. Na mnoha místech jsou však ploty poškozené a lze se přes ně bez potíží do areálu dostat. V současné chvíli jsou na místě zbytky po vybuchlé munici, bezpečnostní režim je tam minimální.

Foto: Policie ČR

Areál muničního skladu ve Vrběticích

Článek

Režim v areálu někdejších muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí, je nyní podobný jako v bývalých vojenských újezdech. Intenzita ostrahy prostoru v současnosti odpovídá tomu, že zde byla dokončena pyrotechnická očista a areál není využíván k původnímu účelu, uvedl Marek Vala z ministerstva obrany.

V areálu v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí, podle českých bezpečnostních složek byli do exploze zapojeni agenti ruské tajné služby.

Areál o rozloze 346 hektarů je obehnaný klasickým plotem a takzvaným žiletkovým plotem. Na mnoha místech jsou však ploty poškozené a lze se tak přes ně bez potíží do areálu dostat.

Na výbuchy ve Vrběticích bychom měli být pyšní, píše ruský list

Evropa

„V současné chvíli je tam bezpečnostní režim minimální. Je na úrovni monitoringu. Odpovídá režimu, který je například v Brdech na dopadových plochách. Jsou tam výstražné cedule, aby tam lidé nevstupovali,“ řekl ve středu mluvčí Vojenských lesů a statků ČR (VLS) Jan Sotona.

Právě VLS by měly v budoucnu na základě rozhodnutí vlády všechny pozemky v areálu získat. Zatím se jim to povedlo ze dvou třetin. Na převážně lesních pozemcích již hospodaří. „O budoucím vy­užití areálu se aktuálně jedná. Právě od rozhodnutí o budoucím využití areálu se budou odvíjet také investice do technického zabezpečení areálu i intenzity jeho ostrahy. Definitivní rozhodnutí se však bude dát učinit až ve chvíli, kdy se povede scelit všechny pozemky,“ uvedl Vala.

Benešová: Verzí ve Vrběticích je dokonce ještě víc

Domácí

Vlastníci pozemků na ně po domluvě s VLS vstupují přes vrátnici. Jelikož se hloubkový pyrotechnický průzkum po explozích uskutečnil jen na vybraných místech areálu, nesmí se v něm podle Sotony například orat.

Někdejší sklady jsou nyní prázdné, munice byla z Vrbětic odvezena. Ze dvou vybuchlých skladů jsou nyní patrné pouze základové desky. Okolo nich zůstávají rozházené kusy betonu, cihel, drátů, ale i například dřevěných beden. Funkční však zůstává v areálu několik zrekonstruovaných objektů Vojenského technického ústavu. „Jsou samostatně zabezpečeny oplocením, elektronicky, kamerovým systémem i nepřetržitou fyzickou ostrahou,“ uvedl Vala.

Reklama

Výběr článků

Načítám