Hlavní obsah

Vondráček se omluvil za večírek ve Sněmovně, odstoupit nehodlá

Praha

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) se omluvil lidem, jichž se dotklo, že při rozlučkové akci před minulými volbami hrál na kytaru a zpíval na předsednickém pultu v tehdy opravovaném jednacím sálu. K omluvě ho vyzval premiéra a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Sněmovny Radek Vondráček

Článek

Část opozičních politiků volá po Vondráčkově odstoupení. Z Vondráčkova dnešního vyjádření v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 vyplynulo, že rezignovat nehodlá.

„Jestliže jsem se dotkl něčích citů, jestli to opravdu bere jako znesvěcení, jestli to bere nikoli jako trošku uvolnění, jako zlidštění toho prostoru, tak mě to mrzí a moc se za to omlouvám,” řekl Frekvenci 1 Vondráček. Poslankyni ODS a bývalé předsedkyni dolní komory Miroslavě Němcové, která ho vyzvala podobně jako šéf TOP 09 Jiří Pospíšil k rezignaci, je připraven omluvit se osobně. K výzvám k odstoupení ale Vondráček uvedl, že jedna věc je zbožné přání nebo politický boj, druhá věc je realita.

Událost, o níž informoval server Seznam Zprávy, Vondráček označil za uzavřenou akci. Šlo podle něho o rozlučku s končícími poslanci. Odehrála se v říjnu 2017. Vondráček, jak popsal, zahrál tři písně společně s Miloslavem Janulíkem (ANO).

Babiš míní, že akce byla klukovina, pokládá ji za nevhodnou. „Myslím, že by se měl omluvit, vysvětlit to,” řekl novinářům během návštěvy Spojených států. K výzvám části opozice k Vondráčkově rezignaci uvedl, že „opozice nemá co dělat, tak vždycky něco žádá”.

Arogance, zpupnost, nepochopení, vyčítá opozice

Němcová označila zveřejněné fotografie „z mejdanu ANO ve Sněmovně” za projev neúcty k historickému a památkově chráněnému prostoru. Spolu s bezprostřední Vondráčkovou reakcí, že akce sálu prospěla a do budoucna by chtěl nějaké hudební vystoupení zopakovat, ilustrují podle ní aroganci, zpupnost a nepochopení povinností jednoho z nejvyšších ústavních představitelů. Pospíšil soudí, že „poskakující poslanci hnutí ANO po předsednické lavici Poslanecké sněmovny je absolutní neúcta k ústavním institucím”. Část poslanců chce, aby se případem zabývala Sněmovna.

O aroganci moci psal na Twitteru v souvislosti se zveřejněnými fotografiemi také místopředseda STAN Vít Rakušan. Šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek poznamenal, že „takto se chovali bolševici po dobytí Zimního paláce”.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám