Hlavní obsah

Opozice vyzvala Vondráčka k rezignaci kvůli tanci na předsednickém pultu Sněmovny

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Opozice požaduje rezignaci předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Vyzvala ho k ní poslankyně a bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) poté, co se objevila Vondráčkova fotografie, jak tančí a hraje na kytaru na předsednickém pultu v hlavním sále. Jeho vystoupení považuje za projev neúcty a arogance. TOP 09 chce i svolání mimořádné schůze Sněmovny. Premiér Andrej Babiš čeká, že se Vondráček omluví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO)

Článek

„Zveřejněné fotografie z mejdanu ANO ve Sněmovně jsou projevem neúcty k historickému a památkově chráněnému prostoru, kde se odehrávaly mimořádné události naší historie,” rozzlobila se poslankyně ODS a bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová.

„Neznám zemi, kde by něco podobného bylo možné. Jedinou možnou reakcí je rezignace předsedy Sněmovny na svou funkci,” dodala Němcová.

Reagovala tak na zveřejněnou fotografii serveru Seznam zprávy, kde současný předseda dolní komory tančí na předsednickém pultu v hlavním sále Sněmovny a hraje při tom na kytaru. Podobně si počíná i jeho stranický kolega Miloslav Janulík.

Vondráček: Dali jsme tři písničky

Předseda Radek Vondráček pro Novinky uvedl, že vše proběhlo v době, kdy ještě nebyl předsedou, po vítěztví ANO ve volbách. Využil doby, kdy se sál rekonstruoval.

„Sál byl před volbami během totální rekonstrukce mimo běžný provoz, koberce vytrhané, lavice před lakováním. Dali jsme tři písničky. Ani Sněmovna z nás tu Moravu zkrátka nedostane,” hájil se Vondráček.

Babiš: Předpokládám, že se omluví

„Asi to byla nějaká klukovina, byla tam rekonstrukce. Není to ani tak vhodné. Předpokládám, že se za to omluví. Asi toho teď lituje,” komentoval záležitost premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který je právě na návštěvě USA.

Vondráček sám si ale nemyslí, že by svým vystoupením snížil důstojnost úřadu. Naopak je na vystoupení hrdý a je přesvědčený, že jeho vystoupení sálu prospělo.

TOP 09 chce mimořádnou schůzi

„Podpoříme zařazení mimořádného bodu. Pokud to ANO zavetuje, tak jsme pro svolání mimořádné schůze. Neměli bychom to přejít mlčením,” řekla ve Sněmovně místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil uvedl, že nejde tolik o čin samotný, ale o to, že je na něj Vondráček hrdý. „Místo toho, aby se za svůj čin omluvil a řekl, že je jeho chování nedůstojné, jsme se dočkali toho, že nám sděluje, že je na své jednání hrdý. Totálně pošlapuje étos Sněmovny a principy parlamentní demokracie,” uvedl Pospíšil.

Stejně hovoří i Němcová. „Fotografie a následná reakce předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka ilustrují aroganci, zpupnost a nepochopení povinností jednoho z nejvyšších ústavních představitelů naší země. Sněmovna není Lucerna,” reagovala Němcová.

Anketa

Měl by Radek Vondráček (ANO) kvůli večírku ve Sněmovně rezignovat na post předseda komory?
Ano
39,4 %
Ne
60,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 269 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám