Hlavní obsah

Vlci útočí častěji, aby uživili mláďata

Důvodem, proč vlčí smečka na Jablunkovsku decimuje v posledních týdnech tamním chovatelům stáda ovcí, jsou vlčata. To, že se narodila, potvrzují podle ochránců přírody z Hnutí DUHA Šelmy záběry z fotopastí i přímé pozorování mláďat v terénu.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Vlci zabíjejí ovce hlavně v Bukovci, Písku a Písečné. Škoda, kterou při minimálně třiceti útocích napáchali, se pohybuje okolo 350 tisíc korun. Terénní pracovníci Hnutí DUHA Šelmy mají za to, že vlci využívají slabin v zabezpečení stád nebo napadají nezabezpečené chovy.

Vlčích teritorií v Česku přibylo

Domácí

Překonávají i nejlepší ohrady

„Rodičovský pár se nyní nachází v obtížném období, kdy musí uživit mláďata, která zatím neumějí lovit sama. Proto přirozeně vyhledává nejsnáze dostupnou potravu. Chápeme frustraci pastevců, kteří své chovy zabezpečili, a přesto u nich došlo ke škodám. Bohužel žádné opatření není stoprocentní a někdy může nějakou dobu trvat, než chovatel najde to pravé řešení,“ vysvětlil Miroslav Kutal, koordinátor Hnutí DUHA Šelmy a akademický pracovník Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně.

S tím, že by ovce nebyly dobře zajištěné, ale nesouhlasí farmář Jiří Pivec z Bukovce. „Vlci se učí, a jsou čím dál lepší. Naučili se překonávat nadstandardní ohrady, které by měly být zcela bezpečné,“ upozornil muž, který už přišel o 13 ovcí. Řekl také, že vlci nejsou plaší.

Rodičovský pár je v obtížném období, kdy musí uživit mláďata, která zatím neumí lovit sama
Miroslav Kutal, Hnutí DUHA Šelmy

„Zatím nikdy nebyli tak blízko obytných ploch, neřádili tak jako teď, a to doslova a do písmene. Dostali se i do centra obcí, obytných částí, a to už musíme řešit,“ poukázala starostka Bukovce Monika Czepczorová (PRO BUKOVEC).

„Zrovna ve čtvrtek zabili další tři ovce u souseda. Nebyl to vůbec pěkný pohled,“ nastínil její místostarosta Daniel Hořava (ČSSD).

Ochránci šelem však odmítají, že by vlci z Jablunkovska plachost ztratili. „Při terénním monitoringu jsme je pozorovali v jejich přirozeném lesním prostředí a jednalo se o jedince s normálním chováním. Obavy ze střetu s lidmi nebo napadení člověka nejsou na základě dostupných informací namístě,“ uklidňuje Kutal farmáře i obyvatele vsí.

Výrazný nárůst vlčích útoků řeší moravskoslezské hejtmanství i Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). Ta už nechala v místech, kde se šelmy pohybují, nainstalovat fotopasti, aby mohla potvrdit, že škody způsobují právě ony.

Vlka na Broumovsku někdo zřejmě postřelil

Krimi

„Kolegové se budou účastnit šetření při případných škodách, odeberou vzorky na analýzu DNA, budou pomáhat se zabezpečením stád,“ vyjmenovala mluvčí AOPK Karolína Šůlová.

Poslední setkání úředníků s chovateli a starosty se uskutečnilo v pátek 15. července. „Prošli jsme si lokality, kde vlci zaútočili. Musí se to řešit co nejrychleji. Nejprve se ale musí zjistit, kolik vlků tu vůbec je, protože někdo říká tři, jiný osm. A potom se bude jednat o eliminaci, ať už v podobě převezení jinam, nebo zastřelení, protože už ohrožují životy, napadají ovce v zahradách,“ popsal místostarosta Hořava. Mluvčí kraje Nikola Birklenová uvedla, že úřad už žádost o eliminaci vlků eviduje a bude vyřízena v nejbližších dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám