Hlavní obsah

Vláda ustála demonstrativní pokus o svržení

Novinky, ČTK, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Vláda Bohuslava Sobotky bude nadále fungovat, pokus opozice o svržení se nevydařil. Tento výsledek se očekával, iniciátoři hlasování o nedůvěře vládě od počátku uznávali, že ani zdaleka nemají na své straně dostatečný počet hlasů. Nakonec jich pro pád kabinetu hlasovalo 47 z řad ODS, TOP 09 a Úsvitu, potřeba bylo 101 hlasů.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlasování o důvěře vládě. Zleva Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek

Článek

Jednání trvalo od úterních 14 hodin až do pozdního večera. Během rozsáhlé debaty se u řečnického pultíku vystřídaly desítky poslanců. Mezi sebou se utkaly tábory kritiků vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), kteří mu vytýkali střet zájmů, a zastánců koalice.

Ostře se do Babiše obul jako obvykle jeho hlavní oponent Miroslav Kalousek, šéf poslanců TOP 09. Předsedovi hnutí ANO vytkl tentokrát účast na snídani, kterou pořádalo Babišovo vydavatelství Mafra a na které se přitom podle Kalouska finančně podílela společnost Čepro. Ta spadá pod ministerstvo financí.

Babiš tak podle něj nechal do své soukromé firmy téct peníze z podniku se stoprocentní státní účastí. [celá zpráva]

Babiš naopak překvapil svým sdělením, že byl před lety konfrontován zřejmě s pokusem o úplatek, když po něm nejmenovaný člověk chtěl milión korun za schválení podpory biopaliv. Podle médií se jednalo o Václava Petra, přítele tehdejšího prezidenta Václava Klause. [celá zpráva]

Fiala nabídl řešení

Šéf hnutí ANO v úterý také přiznal střet zájmů, ale odmítl, že by jej kdykoli zneužil.

Premiér Bohuslav Sobotka zkritizoval, že biopaliva jsou jen záminkou pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Jeho vláda podle něj nepřichází s žádným zvýhodněním biopaliv nad to, co schválila dřívější pravicová vláda.

Podle Sobotky bylo od počátku jasné, že opozice nemá dost hlasů na vyslovení nedůvěry, a koalice prokázala, že postupuje jednotně. Vláda bude nyní podle něj pokračovat v práci. Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) je výsledek hlasování povzbuzením pro koalici k další práci.

Hlasování o nedůvěře je reakcí na spor kolem prodloužení daňové podpory biopaliv. Vládní poslanci minulý týden nepodpořili návrh jednoho ze svých zákonodárců, který by daňovou podporu zrušil. [celá zpráva]

Opozice tvrdí, že šlo o podvod ve prospěch šéfa ANO a ministra financí Andreje Babiše, jehož Agrofert s biopalivy obchoduje. [celá zpráva]

Předseda ODS Petr Fiala v úterý před začátkem jednání navrhl premiérovi dvě řešení Babišova střetu zájmů: buď má ministr financí odstřihnout Agrofert, jehož je majitelem, od činností, které by Babiše přiváděly coby ministra financí do střetu zájmu, nebo má změnit resort tak, aby se kvůli Agrofertu do střetu zájmů nedostal. „Bude se věnovat nějaké jiné činnosti, kde nebude ve střetu zájmů,“ řekl Fiala.

Babiš: Ztracený den

Babiš ke kritickým výrokům členů opozice při debatě na svou adresu konstatoval, že už dávno o sobě neslyšel tolik lží.

„Je vidět, že opozice je zoufalá a vymýšlí stále nové lži a nemá jiný program než antibabiš. Ta schůze byla akorát ztracený den pro mě. Jsem rád, že to máme za sebou,” uvedl. Zdůraznil, že vláda je úspěšná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám