Hlavní obsah

ANO se dopustilo veřejné lži a podvodu, tvrdí Kalousek

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ve středu prohlásil, že se hnutí ANO dopustilo veřejné lži a podvodu, když jeho poslanci odmítli návrh na ukončení daňové podpory biopaliv z pera svého poslance. Podle exministra financí je zřejmé, že součástí koaličních dohod je také soukromý zájem Agrofertu, který vlastní šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek a Jaroslav Faltýnek na jednání Sněmovny

Článek

„Poslanci ANO v přímém přenosu změnili svůj veřejně deklarovaný politický názor a hlasovali jinak jenom proto, aby podpořili soukromý zájem skupiny Agrofert,“ řekl Kalousek.

Návrh na ukončení podpory biopaliv přitom předložil sám poslanec ANO Karel Rais. Koaliční zákonodárci jej nepodpořili ani přesto, že Kalousek předtím stáhl svůj totožný návrh, aby jej vládní koalice neodmítla s argumentem, že nebude hlasovat pro návrh opozice.

Pět miliard pro Agrofert

Z hnutí ANO hlasovali pro návrh jen tři poslanci, 25 jich bylo proti a 15 včetně Babiše se zdrželo. „Hnutí ANO je součástí vládní koalice a kolegové ze sociální demokracie a KDU-ČSL trvali na tom, abychom takto hlasovali, to je všechno,” vysvětlil hlasování hnutí ANO místopředseda Jaroslav Faltýnek.

„Dopustili se veřejné lži, veřejného podvodu a pozměňující návrh poslance Raise nepodpořili,“ komentoval Kalousek.

Podle něj se ukázalo, že když má hnutí ANO a jeho koaliční partneři volit mezi slibem, který přednesli před veřejností, a mezi pěti miliardami z veřejných prostředků pro prvního místopředsedu vlády a ministra financí, rozhodli se pro pět miliard, které do Babišova Agrofertu přitečou ze státního rozpočtu.

Reklama

Související články

Spotřební daně: Bitva o biopaliva

Sněmovna v úterý propustila do třetího čtení novelu zákona o spotřebních daních. K předloze se při druhém čtení sešly dva pozměňovací návrhy, které v případě...

Daňová podpora biopaliv zřejmě skončí

Daňové zvýhodnění biopaliv skončí nejspíš už k letošnímu pololetí. Sněmovní rozpočtový výbor sice ve středu pozměňovací návrh poslance Miroslava Kalouska (TOP...

Výběr článků

Načítám