Hlavní obsah

Vláda slíbila peníze na chátrající Terezín

Karel Otcovský, Právo, Karel Otcovský

Vláda přislíbila Terezínu na Litoměřicku peníze na opravu chátrajících památek v pevnostním městě. Některé jsou v dezolátním stavu a nutně potřebují rekonstrukci. Město se zhruba šedesátimilionovým rozpočtem však nemá na opravy peníze, žádá je proto po státu.

Foto: Karel Otcovský, Právo

V nejhorším stavu jsou bývalá Žižkova kasárna, kde se před časem propadla střecha.

Článek

„Při nedávném jednání na Úřadu vlády jsme získali příslib na opravu prvního objektu zařazeného na seznam brownfieldů, konkrétně bývalých Žižkových kasáren,“ řekl Právu starosta města René Tomášek (nez.). Na rozlehlém objektu se před časem propadla střecha. Oprava by podle starosty měla vyjít na přibližně miliardu korun.

Pracovní skupina k obnově terezínských památek, kterou vede ministryně pro místní rozvoj (MMR) Klára Dostálová (ANO), se měla původně sejít už loni na podzim. Plánované rokování ale narušila pandemie koronaviru. „Skupina se zatím nesešla, ministerstvo připravuje nastavení dotačních podmínek,“ poznamenal starosta.

Vedení Terezína má představu, že by stát uhradil rekonstrukci vojenských objektů, které nyní vlastní město. Tomášek odhaduje, že celkové náklady by dosáhly částky 2,5 miliardy korun. Jednou z možností financování je nově schválený Národní plán obnovy (NPO), konkrétně část určená na revitalizaci území se starou ekologickou zátěží (brownfields).

V Praze si připomněli vyhlazení terezínského rodinného tábora

Domácí

„Je nutné dodržet podmínky, jimiž jsou zajištění naplnění environmentálních cílů v podobě energetických úspor budov, využití ekologických zdrojů vytápění a podobně. Důležité je také dodržet harmonogram NPO, tedy mít kompletní projektovou dokumentaci v roce 2023, a realizace musí být dokončena do roku 2025,“ uvedl mluvčí MMR Vilém Frček.

Památkově chráněné historické objekty byly podle něj nabídnuty i resortům pro možné budoucí využití. „O tom, zdali některá z ministerstev budou mít o konkrétní objekty zájem, není v tuto chvíli rozhodnuto,“ doplnil mluvčí.

Z jednání podle něj vyplynulo, že vlastníci objektů musí mít jasnou představu o jejich budoucím využití, tak aby splňovaly všechny podmínky pro čerpání financí, a musí bezodkladně zahájit předprojektovou přípravu. „Za tímto účelem budou ustaveny dočasné pracovní týmy složené ze zástupců vybraných resortů, města a Ústeckého kraje,“ podotkl Frček.

Terezín spustil virtuálního průvodce

Cestování

Terezín založil v roce 1780 císař Josef II. jako mohutný pevnostní systém. Jeho jádrem je Hlavní pevnost s městem uprostřed a předsunutá Malá pevnost. Za druhé světové války Terezín zneužili nacisté, kteří v něm zřídili židovské ghetto a věznici gestapa. V 90. letech poznamenal město odchod armády, opuštěné objekty od té doby chátrají. Jejich stav navíc zhoršily opakované povodně.

Reklama

Výběr článků

Načítám