Hlavní obsah

Terezín spustil virtuálního průvodce

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníky pevnostního města Terezín i zdejšího památníku, jenž připomíná hrůzy nacismu, může od středy provázet virtuální průvodce v podobě mobilní aplikace SmartGuide. Zájemcům umožní pohybovat se bez průvodce, a tudíž bez tvorby davů, což může přispět i proti šíření nákazy covid-19.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Památník Terezín ve spolupráci s městem Terezín a firmou SmartGuide připravily oficiální aplikaci s historicky faktickým a kvalitním obsahem pro české i zahraniční návštěvníky.

„Audioprůvodce v mobilu přiblíží historii města od jeho vzniku až po období konce druhé světové války. V aplikaci je přes 50 bodů zájmu a dvě tematické trasy s fotografiemi a zajímavými příběhy v češtině, němčině a angličtině,“ přiblížil aplikaci zakladatel firmy Jan Doležal.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Zakladatel firmy SmartGuide Jan Doležel představuje audioprůvodce Terezínem.

Poznávací trasa nazvaná Bývalé terezínské ghetto připravená Památníkem Terezín přibližuje návštěvníkům život ve městě během druhé světové války. Druhá trasa s názvem Bývalé pevnostní město, připravená zdejší radnicí, přiblíží naopak období vzniku pevnosti v 18. a 19. století. Obě trasy budou do začátku letošního října poskytnuty zdarma všem českým návštěvníkům.

Zájem turistů o Podyjí vzrůstá, nejméně jich tam je ve středu

Tipy na výlety

Vznikl tak vůbec první jednotný průvodce pro město Terezín i pro nejznámější památku na jeho území — Památník Terezín.

„Uživatelé průvodce mají vše pohodlně pohromadě. Pomocí GPS ví telefon, kde se návštěvník nachází, a podle toho vypráví poutavé příběhy o daném místě nebo ho dovede k místu, které ho zajímá,“ uvedl projektový manažer společnosti Jan Hlavatý. Dodal, že průvodce si lze stáhnout plně do offline režimu včetně map a audia a ušetřit tak mobilní data.

Chybět nebudou ani standardní prohlídky

Přes všechny výhody nového průvodce zůstává i nadále možnost prohlídky expozic s „živým“ průvodcem, neboť i taková prohlídka má své výhody. „Virtuální průvodce ale umožní návštěvníkům chodit samostatně bez skupinek, čímž se turisté více rozprostřou v prostoru a předejde se dalšímu šíření koronaviru,“ zdůraznil Jiří Hofman z městského infocentra.

Aplikaci bude město a památník moci využívat k zasílání push notifikací, upozornění návštěvníků na speciální akce, aktuální bezpečnostní informace či dočasné uzavření expozice.

Památky očekávají v létě méně lidí

Cestování

Za revolucí v bezpečném a pohodlném poznávání nových destinací stojí česká technologická společnost SmartGuide. Její technologickou platformu pro publikování interaktivních audiovizuálních průvodců používal Památník Terezín již tři roky, celkem je dostupných přes 400 destinací po světě.

„Oblíbili si nás cestovatelé, kteří chtějí prozkoumávat svým vlastním tempem, poslouchat příběhy připravené místními průvodci a objevit skrytá místa mimo hlavní cestu,“ připomněl Doležal.

Reklama

Výběr článků

Načítám