Hlavní obsah

Vláda schválila ošetřovné a příspěvek na pobyt v karanténě

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda v pátek schválila krizové ošetřovné ve výši 80 procent základní mzdy a příspěvek až 370 korun za den v karanténě. Na Twitteru o tom informovala končící ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). O příspěvek mohou lidé žádat zpětně od 1. listopadu.

Foto: ČTK

Jana Maláčová

Článek

„Krizové ošetřovné a izolačku jsme na vládě schválili. Je třeba ji projednat v legislativní nouzi, aby vše začalo platit co nejdříve. Fungovat budou zpětně od 1. listopadu, stejně jako na jaře: OČR 80 procent, izolačka 370 kč/den k náhradě příjmů zaměstnanců v karanténě nebo izolaci,” uvedla Maláčová.

Na tiskové konferenci po jednání vlády pak vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO) oznámil podrobnosti ke schváleným návrhům.

„Zaměstnancům se znovu přiznává mimořádný příspěvek ve výši 370 korun, a to po dobu nejdéle 14 dní nařízené karantény. Příspěvek bude vyplácet zaměstnavatel a počítá se s platností do června 2022,“ uvedl Havlíček.

S ošetřovným ve výši 80 procent z vyměřeného základnu se počítá do 28. února příštího roku. „Minimální výše ošetřovného bude 400 korun na kalendářní den,” doplnil.

Kroky kabinet v demisi činí kvůli epidemické situaci, která se zhoršuje. K tomu, aby novely začaly platit, musí je ještě přijmout Sněmovna a Senát a podepsat prezident.

Reklama

Související články

Testování ve školách bude pokračovat

Vláda v demisi se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) shodla na pokračování plošného testování ve školách. Řekl to po čtvrtečním jednání kabinetu. Současně...

Vicepremiér Hamáček zcela zmizel z obrazovky

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) hájil pro Novinky svoji nepřítomnost na tiskových konferencích i absenci brífinků po jednání Ústředního krizového štábu...

Výběr článků

Načítám