Hlavní obsah

Vláda schválí Zemanovu cestu do Moskvy

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Kritici prezidenta, jimž vadí plánovaná účast Miloše Zemana na slavnostní vojenské přehlídce v Moskvě k 70. výročí konce druhé světové války, podle všeho neuspějí. Vláda nevyslyší jejich výzvy a proplacení nákladů na cestu mu schválí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Ministři Sobotkova kabinetu totiž mají na stole návrh šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který počítá s úhradou Zemanovy květnové cesty na pozvání ruského prezidenta Vladimira Putina. A není pochyb, že vláda na cestu kývne, byť s ní někteří členové mají problém.

Zaorálkův úřad v dokumentu, který má Právo k dispozici, výslovně navrhuje, aby vláda cestu vzala na vědomí a úhradu nákladů odsouhlasila.

Podle dostupných informací se dosud nestalo, že by vláda zahraniční cestu prezidentu republiky proplatit odmítla, byť třeba v minulosti někdejší premiér Jiří Paroubek (ČSSD) hrozil Václavu Klausovi, že mu vláda cesty zakáže, pokud nebude držet proevropský kurz kabinetu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dal před několika dny najevo, že jeho vláda nebude Zemanovi v cestě nijak bránit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

„Ti, kdo padli za naši svobodu a v boji s nacismem, nemůžou za dnešní nepřijatelné chování současného ruského prezidenta Putina,“ prohlásil Sobotka.

Zaorálek tento týden Právu řekl, že je třeba vzdát poctu obětem a že v tom Miloše Zemana chápe, ale nechtěl by přitom „vzdávat poctu ruským zbraním, které tam budou defilovat a které možná přijedou z východní Ukrajiny“.

Vicepremiéru a šéfovi ANO Andreji Babišovi Zemanova cesta vrásky nedělá. „Pan prezident si rozhoduje sám, kam cestuje, a nepřísluší mi to komentovat. Je to jeho problém,“ řekl včera Právu. Soc. dem. má osm ministrů a ANO šest, takže ve vládě drží většinu.

K přehodnocení účasti na přehlídce před časem totiž vyzvali prezidenta lidovci, kteří mají ve vládě tři zástupce.

„V situaci, kdy právě Rusko porušuje mezinárodní právo, tak aby se hlava našeho státu zúčastnila po boku představitelů KLDR a Číny této vojenské přehlídky, nepovažujeme za vhodné. Přestože se domníváme, že je dobře, aby se uctila památka všech padlých – i z Ruska i z Ukrajiny, z Běloruska a dalších zemí a národů, které se podílely na osvobození naší vlasti,“ řekl nedávno šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Cesta: 660 tisíc plus doprava a ochranka

Podle ministerského dokumentu, který se Právu podařilo získat, jsou náklady na prezidentův moskevský pobyt odhadovány na 660 tisíc korun, ale nezahrnují částku na leteckou přepravu a na zajištění ochrany ústavních činitelů.

Zeman má odletět 8. května odpoledne a vrátit se má druhý den večer nebo 10. května ráno. O náklady se podělí podle pravidel prezidentská kancelář a ministerstvo zahraničí. Zatím neurčené výdaje na přepravu vládním speciálem, které obvykle tvoří největší část nákladů, půjdou z rozpočtu ministerstva obrany. Ochranku uhradí ministerstvo vnitra.

Prezidentskou delegaci má podle dokumentu ministerstva zahraničí tvořit maximálně devět osob. Mají se účastnit oficiálních akcí, které budou součástí programu oslav.

Já tam nejedu kvůli přehlídce techniky, já tam jedu, abych vyjádřil úctu těm padlým 150 tisícům vojákům
prezident ČR Miloš Zeman

Detaily však zatím Hrad nezná, což Právu potvrdil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Podrobnosti zatím nemáme, jisté je v tuto chvíli pouze to, že pan prezident se ještě 8. května před odpoledním odletem do Moskvy zúčastní slavnostního aktu na pražském Vítkově a po poledni jmenuje generály,“ řekl Ovčáček.

Zeman svým kritikům několikrát vzkázal, že do ruské metropole nejede kvůli přehlídce vojenské techniky, ale uctít památku padlých vojáků. Zdůraznil, že nepodá ruku severokorejskému diktátorovi Kim Čong-unovi, který na oslavy rovněž přijede.

Právě přítomnost severokorejského vůdce a vojenská přehlídka je tím, co kritiky Zemanovy účasti dráždí.

„Já tam nejedu kvůli přehlídce techniky, já tam jedu, abych vyjádřil úctu těm padlým 150 tisícům vojákům,“ řekl Zeman před týdnem na Frekvenci 1 k obětem z řad rudoarmějců při osvobozování Československa.

„Výraz vděčnosti“

Svou účast v Moskvě považuje prezident za „výraz vděčnosti za to, že v této zemi nemusíme mluvit německy, pokud bychom byli poslušní kolaboranti árijského původu. Že nemusíme říkat heil Hitler, heil Himmler, heil Göring, případně heil Heydrich“.

Prezident je přesvědčen, že bez Sovětského svazu by nebylo možné Hitlerovo nacistické Německo porazit. „A dvacet miliónů obětí je cena za toto vítězství, tak mi nebude vadit nějaký tank na Rudém náměstí,“ dodal.

Mezi nejhlasitější prezidentovy kritiky patří zejména pravicová opozice. Do čela se postavila někdejší šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), podle které si lze významné výročí důstojně připomenout i jinak než „na oslavě v zemi, která porušuje mezinárodní právo a pomocí propagandy ohrožuje vnitřní bezpečnost řady zemí v Evropě, včetně České republiky“.

Zeman: Merkelová je chytrá horákyně

Zemanovi kritici zdůrazňují, že představitelé ostatních zemí EU nepojedou na vojenskou přehlídku, kde podle nich budou i ti, kteří obsadili Krym a pomáhají ukrajinským separatistům.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová při jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Deauville

Německá kancléřka Angela Merkelová přiletí za Putinem den poté, 10. května. Zeman to označil za postup chytré horákyně.

„Domnívám se, že tam možná jede až den poté proto, aby měla časový prostor na jednání s ruským prezidentem, protože vás mohu ujistit, že toho devátého května nikdo z nás s Vladimirem Vladimirovičem Putinem jednat nebudeme, maximálně si s ním potřeseme rukou. To je ceremoniální záležitost, nic více a nic méně,“ uvedl Zeman.

Předpokládá, že tam bude přehlídka, family photo, kde si dá pozor, aby byl co nejdále od Kim Čong-una, a nakonec dodal: „No a možná, že nám dají i najíst. A to bude asi tak všechno.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám