Hlavní obsah

Pandemický zákon bude možná už příští týden, opozice se dohodla s vládou

Aktualizováno

Vláda s opozicí našly shodu na znění pandemického zákona. Na tiskové konferenci po čtvrtečním jednání to řekl předseda ODS Petr Fiala. Kabinet do předlohy podle něj zahrnul i řešení odškodňování živnostníků a firem zasažených protikoronavirovými opatřeními.

Pandemický zákon bude možná už příští týden, opozice se dohodla s vládouVideo: ČTK

 
Článek

Lídři stran o pandemickém zákoně jednali už v úterý a ve středu. Po tom byla shoda na většině opozičních návrhů, ne však na odškodňování. K tomu zástupci parlamentních subjektů dospěli ve čtvrtek.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by měl být nárok na náhradu škody podle pandemického zákona od 1. března do konce platnosti předpisu.

Vláda schválila pandemický zákon

Domácí

Uchazeči o odškodnění budou muset škodu prokázat, odpočítají se také již vyplacené kompenzace. „Pokud se někdo rozhodne požádat o náhradu škody, tak by to mělo platit od 1. března do skončení pandemického zákona. Potom mají rok, aby to předložili. Bude se to podávat na ministerstvo financí, které má šest měsíců na vyjádření,” uvedl Babiš.

Nahradit má nouzový stav 

Podle šéfa ODS Petra Fialy by měl pandemický zákon poskytnout dostatek pravomocí ministerstvu zdravotnictví, aby mohlo i mimo rámec nouzového stavu zvládat pandemii koronaviru.

Další nouzový stav nebude nutný, věří opozice. Otevřít chce obchody i služby

Domácí

„Předpokládáme, že pokud všechno půjde dobře, tak pandemický zákon by mohl být účinný někdy příští pátek, to znamená, že by vyšel ve Sbírce zákonů,” dodal. Aktuálně stav nouze platí do 28. února.

Prouza: Ministři by neměli vyhrožovat, kompenzační bonus může fungovat i bez nouzového stavu

Ekonomika

Pandemický zákon, který by nahradil nouzový stav, požaduje opozice dlouhodobě. Chtějí ho i hejtmani, na jejichž žádost vyhlásila vláda od pondělí nový nouzový stav. Sněmovna totiž jeho prodloužení minulý týden neschválila, proti byly všechny strany mimo ty vládní.

Od března žádný nouzový stav? 

Koalice Spolu, do které kromě občanských demokratů patří též lidovci a TOP 09, ve čtvrtek na mimořádné schůzi dolní komory zároveň navrhne, aby nouzový stav skončil se začátkem účinnosti pandemického zákona. Zatím pro to koalice nehledala shodu s dalšími subjekty.

Opozice váhá se zrušením nouzového stavu, jeho konec chce zatím jen SPD

Domácí

Podle Pirátů a hnutí STAN má nouzový stav vydržet do konce února. „Respektujeme, že nouzový stav tu bude do konce února, ale ani o den více,” řekl šéf STAN Vít Rakušan před jednáním dolní komory.

SPD bude na čtvrtečním jednání prosazovat bod o nouzovém stavu. Šéf strany Tomio Okamura ho chce zrušit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám