Hlavní obsah

Epidemie sílí. Vláda se chystá zpřísňovat opatření

• Aktualizováno
Jan Menšík, Novinky, ČTK, Jan Menšík

Končící kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) svolal na středu jednání, kde by měl probrat zpřísnění opatření proti koronaviru. Ve hře by mohly být třeba kontroly bezinfekčnosti zákazníků v restauracích ze strany personálu či povinné respirátory v zaměstnání.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v úterý sdělil, že ve středu vládě navrhne, aby personál restaurací musel kontrolovat testy či očkování zákazníků.

Chce také obnovit povinné nošení respirátorů uvnitř v zaměstnání a vládě předloží znovu návrh na zkrácení doby platnosti negativních testů na covid-19, zároveň chce ale zkrátit dobu karantény, pokud bude ukončena negativním PCR testem. Vojtěch to řekl ČTK.

Vojtěch navrhne kontroly bezinfekčnosti v restauracích a respirátory v práci

Domácí

Podle vyjádření ministra školství Roberta Plagy na Twitteru by mohlo být ve hře také nošení roušek ve výuce pro všechny děti od 12 let včetně očkovaných.

Opatření měl kabinet projednávat už v pondělí. Vláda je ale neřešila, protože předpokládala, že se k nim vyjádří zástupci budoucího kabinetu.

Vojtěch tehdy uvedl, že bez stanoviska zástupce budoucí vlády zatím nebude navrhovat změnu opatření. „Ale samozřejmě pokud by bylo třeba i v průběhu týdne, tak může vláda zasednout mimořádně a opatření schválit,“ uváděl ministr před pondělním zasedáním kabinetu.

Ve třídách znovu roušky, navrhne Vojtěch. Plaga protestuje

Domácí

Stanovisko chtěl po Vlastimilu Válkovi (TOP 09), o němž se uvažuje jako o budoucím ministru zdravotnictví v zatím neexistující nové vládě. Zástupci koalice uvedli, že pro stanovisko nemají žádné odborné podklady. Zdůraznili, že za nynější opatření proti koronaviru je plně zodpovědná současná vláda. Válek byl v pondělí na stomatologickém zákroku.

Válek: Poplatky u lékaře ne, připojištění ano

Domácí

Na jednání kabinetu se původně mělo řešit zkrácení doby platnosti antigenních testů z nynějších tří dnů na jeden a u PCR ze sedmi na tři dny. Stejně tak se měla zkrátit karanténa, kterou by negativním PCR testem bylo možné ukončit už po týdnu místo aktuálních 14 dní.

Na programu měla být také otázka ukončení hrazení preventivních covidových testů z veřejného zdravotního pojištění.

Čísla rostou

Čísla nakažených i hospitalizovaných skokově vzrostla, epidemie se podle ÚZIS od tohoto týdne vyvíjí již rizikovým scénářem.

Počty hospitalizovaných i nakažených skokově rostou. Ministerstvo neřeklo, jaký má plán

Domácí

Za pondělí přibylo nejvíce nakažených od dubna, a to 2521 nových případů. Oproti minulému pondělí je to skokový nárůst o přibližně 1200 pozitivních. Šíření onemocnění covid-19 tak prudce zrychlilo a epidemie se již nevyvíjí podle realistického scénáře jako doposud, ale podle rizikového.

Jaká opatření budou přicházet, pokud se bude situace dál horšit, není dopředu jasné. Žádný plán ani systém, jako byl například v minulosti PES nebo šestice balíčků, kdy na jednotlivé úrovně odrážející určité hodnoty byly navázány skupiny opatření, není doposud znám. Hrozí tak opět to, co již veřejnost v minulosti v rámci epidemie několikrát zažila, tedy že se lidé o zaváděných restrikcích nedozvědí dostatečně včas a zkomplikuje jim to život.

Odborníci navrhují testovat ve školách v okresech s vyšším počtem nakažených

Koronavirus

Jasněji by mohlo být po středečním jednání vlády. Již v pátek bylo oznámeno, že by od listopadu měli hygienici zintenzivnit kontroly dodržování opatření, jako je očkování či negativní testy.

Novinky se s dotazem na existenci nějakého jízdního řádu, aby lidé měli alespoň základní povědomí o tom, co je může čekat, obrátily na ministerstvo zdravotnictví. Podle mluvčího Daniela Köppla prý plán existuje, podrobnosti k tomu ovšem nesdělil.

„V současné době má ministerstvo zdravotnictví připravené tři predikce možného vývoje, na které je navázaný konkrétní plán,” uvedl pouze mluvčí.

Hygienici plánují na úvod listopadu kontrolní akce na území celého Česka

Domácí

Vláda se sejde ve středu ve 14 hodin, kromě epidemických opatření projedná také novelu zákona o DPH, která prodlouží nulovou daň na energie na potřebnou dobu.

Reklama

Související články

Vojtěch začíná předávat štafetu Válkovi

Na ministerstvu zdravotnictví začíná příprava na pozvolné předávání agendy. Do jednání Rady vlády pro zdravotní rizika se má příští týden zapojit také poslanec...

Výběr článků

Načítám