Hlavní obsah

Válek: Poplatky u lékaře ne, připojištění ano

Vladimír Klepáč, Právo, Vladimír Klepáč

Podoba nové vlády, vzešlé z voleb, zatím jasná není. Pokud vznikne pod taktovkou lídra koalice Spolu Petra Fialy, je pravděpodobné, že do nové koncepce zdravotnictví zasáhne radiodiagnostik profesor Vlastimil Válek, dosavadní předseda poslaneckého klubu TOP 09. Za jižní Moravu byl zvolen do Sněmovny.

Foto: Profimedia.cz

Vlastimil Válek

Článek

Jaký by měl být první krok vlády Petra Fialy ve zdravotnictví?

Je nutné stabilizovat ministerstvo zdravotnictví. Je třeba si uvědomit, že se premiérovi Andreji Babišovi podařila během roku nevídaná věc: pětkrát vystřídal vedení ministerstva, a to nejen ministra, ale i celé týmy ve vedení resortu.

To vedlo k totálnímu rozkladu resortu. Lidé, kteří tam pracují, musí mít jistotu, že jejich práce bude pokračovat. Za půl roku předsedáme EU a zdravotnictví bude jedním z našich hlavních témat.

Nebudete chtít znovuzavádět Julínkovy poplatky?

Žádné poplatky. Daleko větší důraz musíme klást na preventivní programy. Nechci, aby tady byly nějaké podnikatelské preventivní prohlídky za 15 tisíc korun. To všechno musí hradit pojišťovny. Ti, co se těchto prohlídek pravidelně účastní, by z toho měli mít výhody. Třeba by mohli platit menší pojištění.

Vojtěch po volbách na ministerstvu skončí. Míří do Finska, řekl Babiš

Parlamentní volby

Mnozí lidé si za zdravotní péči připlácí. Například za oxid uhličitý při kolonoskopii. Chtěl bych, aby se mohli ke zdravotnímu pojištění připojistit, aby hradili pravidelně nějakou malou částku, ale pak to měli zdarma. Celkově by se měla začít péče o vlastní zdraví finančně vyplácet.

Problémem je špatná dostupnost lékařské péče.

Je nutné donutit pojišťovny k větší zodpovědnosti. Musí spolugarantovat dostupnost zdravotní péče, musí ji kontrolovat a monitorovat její kvalitu.

Nezvyšujte plošně platy zdravotníkům, už mají dost, píší zdravotnická sdružení Babišovi

Domácí

Není možné, aby starosta Hrušovan vybavil ambulanci očního lékaře, oční lékař tam měl dost pacientů, kteří jsou ochotni si za vyšetření platit, a ten oční lékař není schopen dva roky dostat smlouvu z VZP. Přitom oční lékaři v Brně za ty dva roky smlouvy dostávají. Toto se děje a je to velká chyba pojišťoven.

Reklama

Výběr článků

Načítám