Hlavní obsah

Obchody a služby se otevřou 3. května, oznámil Havlíček

– Praha • Aktualizováno

Zbytek obchodů, trhů a vybrané služby se za pokračující příznivé epidemické situace uvolní od pondělí 3. května, oznámil ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Vláda ve čtvrtek odpoledne řešila plán na rozvolňování opatření proti koronaviru v maloobchodu a službách. Brífink po jednání je naplánován na 16. hodinu, Novinky ho nabídnou živě.

Rozvolňování obchodů a služebVideo: ČTK

 
Článek

„Pokud bude pokračovat příznivý trend vývoje epidemie, 3/5 uvolňujeme zbytek obchodů, trhů a v přísném hyg. režimu vybrané služby, spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí. Současně pokračuje postupné uvolňování školek a škol. Právě přijato na vládě,” napsal na Twitter ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Následně na tiskové konferenci doplnil, že podmínkou pro rozvolnění bude to, že bude muset být 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel ve sledovacím období sedmi dnů. „Nyní jsme na úrovni 177 nakažených,” naznačil.

TK po jednání vlády 22.4.2021Video: ČTK

I bez této podmínky se ale otevřou vybrané služby spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí. „Bude ale nutné se prokázat testem, a to buď PCR, nebo antigenním,” sdělil ministr.

Rozvolnění podle balíčků 

Celkově pak pro rozvolňování vláda připravila šest balíčků. Určující bude právě počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, jasné termíny rozvolnění tak nejsou známy. 

Uvolnění se bude upřesňovat vždy v pondělí, ve čtvrtek ho bude kabinet potvrzovat.

Havlíček chce otvírat obchody a služby všude stejně

Ekonomika

Provoz obchodů a služeb vláda naposledy povolila zhruba na tři týdny v prosinci. Po Vánocích ale většina prodejen nemohla kvůli špatné epidemické situaci znovu otevřít. Nyní mohou být otevřeny jen vybrané obchody jako potraviny, drogerie či lékárny, ze služeb například čistírny, zámečnictví či servisy aut.

Reklama

Výběr článků

Načítám