Hlavní obsah

Vláda požádá Německo a Polsko o pomoc s pacienty s covidem

Aktualizováno

Vláda jedná s Německem a Polskem o pomoci s pacienty s covidem-19. Po schůzi vlády to ve čtvrtek řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Z materiálu pro jednání vlády, který má ČTK k dispozici, vyplývá, že ministerstvo zdravotnictví chce vyjednat bezplatné léčení na základě reciprocity a že s pomocí ministerstva vnitra požádalo Evropskou komisi o proplacení přepravy pacientů.

Foto: ČTK

Jan Blatný

Článek

Podle Blatného cílem je pomoc desítek až sta lůžek. "Budeme se také snažit na situaci reagovat tak, aby v nezbytném případě bylo možno využít pomoci i od našich dalších sousedů, kteří ji nabízejí," řekl Blatný.

Němci zkusí Čechům pomoci

Domácí

"I když budou opatření nastavena a všechno se podaří, tak i ty nejoptimističtější modely pořád hovoří o tom, že lze předpokládat nárůst až o 20 000 nově diagnostikovaných osob denně jako kulminační bod. A potom teprve nějaký pokles," dodal Blatný.

Pokud opatření nezaberou, byla by čísla ještě vyšší. Tento týden přesáhl nejvyšší denní počet 15 000 nově pozitivně testovaných.

Kapacity nemocnic jsou podle ministerstva na hraně. "Velmi vysoké riziko pozorujeme v Královéhradeckém kraji a v Karlovarském kraji, situace se významně zhoršuje v kraji Plzeňském, Ústeckém, Pardubickém a Libereckém," píše se v materiálu.

Původně náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý, který má být kontaktní osobou pro zahraniční pomoc, avizoval, že Česko se do zahraničí obrátí, až budou nemocnice naplněné z 90 procent. V současné době jsou jednotky intenzivní péče naplněné z 86 procent a lůžka s kyslíkem ze 77 procent.

Domažlická nemocnice bude jen pro covidové pacienty

Koronavirus

Česká a německá strana se v minulosti rozcházely v informacích tom, kolik lůžek bylo Česku nabídnuto. Minulou středu ministr zdravotnictví uvedl, že jde spíš o symbolickou pomoc. "My v Česku potřebujeme tisíce lůžek, nikoliv desítky či stovky, ale pokud bychom se dostali do situace, že by nám ty desítky pomohly, pak samozřejmě pomoc využijeme," uvedl tehdy.

Náměstek Černý v pondělí řekl, že Německo nabízí devět lůžek. V médiích se ale objevují informace od německých představitelů, že žádné limity pro počty pacientů nestanovilo. "Nemám pro to vysvětlení," řekl k tomu v pondělí Černý.

V současné době jsou pacienti denně převáženi kvůli volným kapacitám mezi nemocnicemi. Podílejí se na tom i záchranářské vrtulníky. Od začátku fungování dispečinku intenzivní péče bylo převozů do pondělí zorganizováno už téměř 450. Někdy pacienti putovali i stovky kilometrů, například z Chebu do Brna nebo z Náchoda do Kyjova. Nejbližší německé nemocnice jsou desítky kilometrů daleko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám