Hlavní obsah

Domažlická nemocnice bude jen pro covidové pacienty

Právo, Jiří Šolc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice Plzeňského kraje (NPK) se připravují na další nárůst počtu pacientů s koronavirem. Počet lůžek pro ně navýší o několik desítek tím, že si je nemocnice budou mezi sebou přerozdělovat. Nejvíce covidových pacientů bude v Domažlické nemocnici, která pro ně podle potřeb vyhradí většinu svých lůžkových stanic.

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice v Domažlicích.

Článek

Pacienty bez koronaviru budou naopak z Domažlické nemocnice přebírat ty v Klatovech, Stodu a také Fakultní nemocnice v Plzni. Samotní pacienti nemusí tuto změnu režimu vůbec řešit. Každá z nemocnic se postará pro všechny o potřebnou péči s tím, že případný transport na vhodné lůžko zajistí sanitkami.

Pokud postačí ambulantní ošetření, provedeme ho a pacienta propustíme
Petr Hubáček, ředitel Domažlické nemocnice

Domažlická nemocnice má v současnosti pro covidové pacienty vyhrazené tři stanice se 43 lůžky, z nichž sedm je monitorovaných na oddělení ARO/JIP. V těchto dnech jsou prakticky pořád plné. Už v polovině tohoto týdne bude ale v Domažlicích covidových lůžek přes 80 a v dalších dnech podle potřeby až 100. Z nich bude 20 nabízet intenzivní péči. Pět bude vybaveno umělou plicní ventilací a 15 neinvazivní dechovou podporou.

Už nastal čas. Česko konečně požádá Německo o pomoc

Domácí

Pokud se bude situace dál zhoršovat, může Domažlická nemocnice nabídnout 136, nebo dokonce s personální výpomocí až 152 covidových lůžek. Přeměna na specializovanou nemocnici pro covidové pacienty je naplánována do čtyř až osmi etap podle momentální potřeby. První začala z pátku na sobotu.

Zrušit se může i porodnice

„Byl pozastaven příjem necovidových chirurgických pacientů k hospitalizaci. Pokud postačí ambulantní ošetření, provedeme ho a pacienta propustíme. Když je potřeba zákrok s hospitalizací, zjistíme, zda je nemocný covid pozitivní nebo negativní, a podle toho bude hospitalizován u nás nebo v jiné nemocnici,“ řekl ředitel nemocnice Petr Hubáček.

Vojenskou nemocnici v Těchoníně vláda nespustí

Koronavirus

Druhou etapou bude v těchto dnech propouštění nebo převoz hospitalizovaných necovidových pacientů chirurgie do jiných nemocnic. Uvolní se tím lůžková stanice chirurgie A, kde vznikne 20 lůžek pro covidové pacienty jak z Domažlicka, tak i z nemocnic v Klatovech, Stodu a z okresu Tachov.

Stejně se bude postupovat s interními pacienty, nemocnice tak získá od 25. února dalších 20 covidových lůžek na interně B. Připraveny jsou i další přesuny, které by se týkaly oddělení dětského, gynekologie a v krajním případě i následné péče a porodnice. O těch ale není definitivně rozhodnuto. Přistoupí se nim až v okamžiku, kdy to bude nezbytně nutné.

Reklama

Výběr článků

Načítám