Hlavní obsah

Němci zkusí Čechům pomoci

Aktualizováno

Německo prověří, jak by mohlo pomoci České republice v péči o pacienty s covidem-19. Ve středu to uvedl mluvčí německé vlády Steffen Seibert. Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý o možné pomoci hovořil s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Tyto věci jsou důvěrné,” řekl Seibert. „Mohu jen potvrdit, že kancléřka s premiérem Babišem včera telefonicky jednala,” uvedl. „A pokud tam byla žádost o pomoc, pak bude jistě na všech úrovních prověřena. Jinou odpověď k tomu dnes nemohu poskytnout,” dodal.

Seibert rovněž řekl, že dění v Česku nenechává Německo lhostejným. „Samozřejmě jako sousedé a přátelé Česka sledujeme, jak těžce se tam pandemie vyvinula a jak extrémně se situace v některých regionech vyhrotila,” poznamenal německý vládní mluvčí.

Merkelová zavolala Babišovi. Němci nabízejí další lůžka

Evropa

Babiš v úterý řekl, že telefonicky jednal s Merkelovou, která chce zjistit, o kolik nemocných z Česka se může Německo postarat. Česko má podle Babiše prozatím konkrétní nabídku devíti lůžek pro pacienty s covidem-19 od saského premiéra Michaela Kretschmera, který pomoc Česku nabízel opakovaně.

Stejně tak již dříve slíbil vyčlenit lůžka pro české pacienty i bavorský premiér Markus Söder. Pomoc v úterý adresovalo Česku také západoněmecké Severní Porýní-Vestfálsko, jehož premiérem je předseda vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Armin Laschet.

Deník Bild napsal, že Merkelová se po telefonátu s Babišem obrátila mimo jiné i na Sasko-Anhaltsko, které sousedí se Saskem. Tamní premiér Reiner Haseloff solidaritu okamžitě přislíbil. „Situace v Česku je katastrofální, už to nezvládají,” řekl Haseloff.

Už nastal čas. Česko konečně požádá Německo o pomoc

Domácí

České nemocnice ale podle Babiše zatím situaci zvládají, takže není jisté, zda bude nutné lůžka v sousední zemi využít. Premiér ale připustil, že kapacita lůžek pro pacienty s potřebou intenzivní péče už je v Česku velice malá.

Babiš ve středu rovněž uvedl, že se neúspěšně pokoušel v zahraničí domluvit poskytnutí vakcíny s tím, že by ji ČR vrátila později.

Vláda se pokusí prosadit pokračování nouzového stavu a stále častěji se hovoří i o zpřísnění lockdownu, který by mohl omezit šíření epidemie. Premiér prozatím zvažuje návrat opatření z loňského jara a první vlny epidemie.

Ta se od těch stávajících zásadně neliší, byla však veřejností akceptována a doprovázelo je i výrazné dobrovolné omezení průmyslové výroby. Vládní restrikce směřují výlučně do sektoru služeb.

Babiš chce opatření jako před rokem. Jak to tenkrát bylo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám