Hlavní obsah

Vláda neví, co má dělat. Musíme zastavit čtvrtou vlnu, burcuje opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Epidemiologická situace je podle opozice v Česku vážná, jsme na začátku čtvrté vlny. Namístě je proto nyní podniknout všechny možné kroky na její zastavení. Zástupci opozičních stran to sdělili po jednání s ministry a premiérem Andrejem Babišem (ANO). Na schůzce řešili i možnou úpravu protikoronavirových opatření, ke shodě ale nedošli. Finální rozhodnutí je na vládě.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan, předseda Pirátů Ivan Bartoš a místopředseda STAN Jan Farský po jednání zástupců vlády s opozicí.

Článek

„Situace je nesmírně vážná. Jsme na začátku čtvrté vlny, počet nakažených již přesáhl všechny vrcholy pandemie, které v Česku byly. Máme největší počet nakažených na 100 tisíc obyvatel na celém světě,“ shrnul šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

ON-LINE: Přibylo 11 233 nakažených. Nemocnice praskají ve švech, na JIP docházejí lůžka

Koronavirus

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je tak nyní potřeba udělat vše pro to, aby se zabránilo kolapsu ve zdravotnictví. „Nyní musíme vymyslet, jak zastavíme nástup (čtvrté) vlny,“ řekl.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, šéf ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka po jednání zástupců vlády s opozicí.

Opatření se podle Rakušana i Bartoše musejí udělat bez ohledu na finanční dopady. „Ve vládě je trochu tenze mezi ministerstvem zdravotnictví a resorty, které si opatření vyčíslují. Na to teď není čas. Opatření musí být zavedena,“ dodal Rakušan po úterním jednání s premiérem Babišem.

Česko patří ve vakcinaci mezi nejhorší v Evropě, 180 tisíc dávek leží ve skladech

Domácí

Na schůzce se řešila právě koronavirová opatření a možné zlepšení epidemiologické situace. „Dohodu nemáme, byla to debata o jednotlivých opatřeních, zodpovědnost ale musí být na vládě,“ zhodnotil jednání Rakušan. Kabinet by se měl podle nich pak zaměřit hlavně na snížení přenosu nákazy koronavirem na pracovištích.

Fiala: Vláda neví, co má dělat

Situace v Česku je špatná i podle předsedů koalice Spolu (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL).

„Vláda úplně neví, co má dělat, jak to má dělat. Je to špatná zpráva ve chvíli, kdy čísla ukazují, že čelíme mimořádně vážnému problému. My se ale budeme snažit pomoci vládě, abychom situaci zvládli,“ sdělil po schůzce s premiérem šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Libovůle skončila, většina opozice je s rozhodnutím Ústavního soudu spokojena

Domácí

Epidemiologická situace se totiž v posledních dnech zhoršuje, například za pondělí přibylo v Česku 11 233 nakažených, tedy zhruba o 2300 více než stejný den před týdnem. V nemocnicích je 6573 nakažených, rekordních 1329 z nich je ve vážném stavu.

Kapacita lůžek intenzivní péče v nemocnicích se navíc podle náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého blíží absolutnímu vyčerpání. Důvodem je podle něj i nedostatek kvalifikovaného personálu.

Pandemický zákon 

Kromě epidemie pak opozice s vládou debatovala i o pandemickém zákoně. Jeho vrácení Sněmovně i přes dohodu poslaneckých klubů v pondělí avizoval Senát.

„V pandemickém zákonu je nutné opravit legislativní chybu,“ uvedl Fiala. Opoziční strany podle něj ale nyní jednají se senátory, aby byly změny jen tam, kde je to nutné.

Vláda už nechce další nouzový stav. Pandemický zákon však jistý nemá

Domácí

Včasné neschválení zákona by pak podle vládních představitelů bylo komplikací. Nouzový stav, který má novela nahradit, totiž platí jen do vstoupení platnosti zákona, nejdéle však do 27. února. Na něj je nyní navázaná většina koronavirových opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám