Hlavní obsah

Vláda nahradí vlaky armádními autobusy, půjčí si i řidiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) ve středu schválil použití 150 vojenských autobusů a 200 řidičů pro autobusy, které si najme od soukromníků k nahrazení vlaků českých drah (ČD). Po jednání vlády to uvedl premiér.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zaměstnanci ČD se ve čtvrtek zapojí do stávky, při níž bude zcela ochromena železniční doprava. Vojenské autobusy a mikrobusy mohou být nasazeny po dohodě s ČD tam, kde kvůli stávce nepojedou běžné vlakové spoje, uvedl Nečas.

Nečas už dříve řekl, že vláda je schopna tímto způsobem nahradit jen zlomek železniční dopravy. Chce ale pomoci například lidem v místech, kde není jiné spojení. České dráhy už dříve uvedly, že by k nahrazení výpadku způsobeného stávkou potřebovaly na 4500 autobusů.

Dalších 200 autobusů poskytnou soukromníci

Premiér záměr vlády najít náhradu za stávkující zaměstnance dopravy oznámil v úterý. Vláda chce podle něj kromě vojenských automobilů najmout 200 autobusů od soukromých dopravců. O tom, kde budou vojenské autobusy jezdit místo stávkujících vlaků, jednali zástupci ministerstva obrany s ČD.

Nasazení armádních autobusů kritizovala opoziční ČSSD jako zneužití ozbrojených sil k politickému boji.

Které vlaky budou nahrazeny autobusy, naleznete ZDE

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám