Hlavní obsah

Kdo kvůli stávce nedorazí do práce, bude bez výplaty

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stávkující zaměstnanci budou za čtvrtek bez výplaty, stejně tak ale často i lidé, kteří třeba se stávkou osobně nesouhlasí, ale kvůli zastavené dopravě v Praze a dalších městech se jim zkrátka nepodaří do práce dorazit. Obvykle si budou muset vzít neplacené volno, či jeden den z vlastní dovolené nebo se domluvit se šéfy a den si napracovat jindy.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Zaměstnanci Dopravního podniku Ostrava v minulé stávce.

Článek

Ze zákonů a judikatury vyplývá: Účastníci stávky nesmí být postihováni zaměstnavateli, ale zároveň nemají nárok na plat za den, kdy se stávkuje. Musí si vzít neplacené volno a předložit zaměstnavateli seznam stávkujících.

Zároveň ale neplacené volno budou muset dostat i mnozí lidé, kteří se prostě do práce vůli zastavené dopravě nedostanou a jedná se tak o překážku v práci. Zaměstnavatel je rovněž nesmí postihovat.

Neplacené volno si tedy budou muset brát i zaměstnanci například bank nebo pojišťoven, či státních institucí v Praze, kteří nemusí mít důvod se stávkou byť i jen sympatizovat. Když se jim ale nepodaří do práce dojet, jedná se o překážku v práci, která se řeší právě neplaceným volnem, takže svým způsobem z hlediska pracovně-právních vztahů na tom budou ve čtvrtek podobně jako stávkující.

Velké firmy z toho v Praze drama nedělají

Velké instituce a firmy se už od pondělka provozně připravují na čtvrteční stávku v Praze a během pondělka zaměstnancům vydávaly interní pokyny. Většina z nich u lidí, kteří do práce kvůli stávce nedorazí, dá jeden den neplaceného volna.

„Našeho provozu v Praze se to nejspíš nijak výrazně nedotkne. Na pobočkách by vždy někdo měl být. Někteří zaměstnanci jdou už ve středu bydlet ke známým a přijedou na kole. Přistupujeme k tomu, jako k běžnému pracovnímu dnu, když ale někdo nedorazí, nebude se z toho nic vyvozovat, protože to je objektivní překážka v práci, a pokryje se to přidělením jednoho dne neplaceného volna,“ řekl Právu za Kooperativu Milan Káňa.

„Stávka se podle nás projeví výrazněji jen v Praze, přičemž na pracovištích vždy někdo bude. Kromě toho většinu operací, včetně například hlášení škodní události jako je dopravní nehoda, nebo potřeba se cestovně pojistit, lze vyřídit po telefonu nebo on line,“ dodala Dagmar Koutská z Allianz.

Podle ní zaměstnanci pojišťovny, kteří se z důvodu stávky do zaměstnání nedostanou, a jejichž nepřítomnost zásadně neohrozí provoz pracoviště, mohou po dohodě s nadřízeným pracovat z domova, nebo mohou čerpat buď dovolenou, či neplacené volno, anebo si nepřítomnost na pracovišti napracovat v jiné dny.

Mzda pro stávkujícího je nelegální obohacení

Účast zaměstnance na stávce je realizací ústavního práva a je omluvenou nepřítomností v práci a zároveň překážkou v práci. Na stávkujícím zaměstnanci nelze, při respektování práva na stávku, požadovat dodržování všech povinností, jak vyplývají z pracovní smlouvy a ze zákoníku práce.

Po dobu účasti ve stávce nenáleží zaměstnanci plat vzhledem k ustanovení zákoníku práce, podle kterého zaměstnanci náleží plat za vykonanou práci. Jestliže by byl plat vyplacen i účastníkům stávky, jednalo by se o bezdůvodné obohacení.

Tam, kde se stávkuje, musí proto být vypracovány seznamy účastníků stávky, které budou předány zaměstnavatelem místu odpovědnému za výpočet platu.

Anketa

Připojíte se ke stávce?
Ano
12,6 %
Jen symbolicky
10,7 %
Ne
76,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 35046 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám