Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Novinky, ber
Praha

Ministři v úterý odpoledne na mimořádném jednání schvalovali poslední ustanovení k testování na nový koronavirus v domovech pro seniory a dalších lůžkových zařízeních sociálních služeb. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) bylo třeba ještě doladit podmínky testování antigenními testy v chráněném bydlení a dalších zařízeních, která nemají vlastní zdravotníky.

TK po mimořádném jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

Povinnost testovat klienty mají sociální zařízení podle vydaného mimořádného opatření od 4. listopadu, od stejného dne bude platit i pro zaměstnance. První testování musí stihnout do týdne, poté vždy v týdenních intervalech.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) bude testování všude zahájeno do 9. listopadu. Do té doby bude třeba testování logisticky připravit a zajistit školení tam, kde s testy zatím nemají zkušenosti.

Pravidelně by se pak mělo testovat asi 80 tisíc až 100 tisíc klientů a zhruba stejný počet zaměstnanců.

Do Česka už také dorazily dva miliony testů, které objednala Všeobecná zdravotní pojišťovna, podle Blatného od několika různých dodavatelů. Celkově jich má být deset milionů. Náklady na jejich pořízení a na testování budou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, pojišťovny práci zdravotníků proplatí konkrétním zařízením, kde se bude testovat.

Výběr článků

Načítám