Hlavní obsah

Testy od září zdarma už jen pro nezletilé, rozhodla vláda

Novinky, ven, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Od září budou ze zdravotního pojištění hrazeny testy na koronavirus jen pro nezletilé, rozhodla na čtvrtečním jednání vláda. Zdarma je budou mít nadále lidé, kteří nemohou podstoupit očkování ze zdravotních důvodů, žáci a studenti ve školách a také lidé, kteří nemají ukončeno očkování.

TK po jednání vlády 19.8.2021Video: ČTK

 
Článek

„Od 1. září nebudou preventivní testy hrazeny ze zdravotního pojištění. Testování bude ale nadále hrazeno pro všechny osoby mladší 18 let a pro ty, kteří nemohou být očkováni ze zdravotních důvodů,“ sdělil ve čtvrtek ministr Vojtěch.

Kromě toho budou také testy zdarma nadále pro ty, kterým to doporučí lékař či krajská hygienická stanice.

Od září nebude stát hradit testy na covid

Koronavirus

Kromě zmíněných výjimek si tak lidé starší 18 let budou od září muset koronavirové testy například před návštěvou kulturních nebo sportovních akcí platit sami.

Vláda také v rámci mimořádného opatření rozhodla, že negativním výsledkem koronavirového testu, které dítě podstoupí ve škole, se může prokázat i ve službách nebo na kroužcích.

Děti bez testu budou mít zakázáno zpívat. A svačina o samotě

Domácí

Od 1. září se chystá také plošné testování dětí ve školách. „Pokud se dítě odmítne nechat testovat, bude muset nosit ochranu dýchacích cest,“ uvedl na začátku týdne Vojtěch.

Takové dítě by také mělo mít zakázáno zpívat při hudební výchově a cvičit bude moci jen venku.

Třetí dávka pro ohrožené

Vláda také na čtvrtečním jednání řešila přeočkování třetí dávkou vakcíny proti koronaviru. Dosud schválené vakcíny počítaly pouze s jednou, respektive dvěma dávkami. S rozvojem nových mutací se však stále častěji mluví o nutnosti přeočkování.

Podle Vojtěcha bude třetí dávka určena primárně pro rizikové skupiny obyvatel, první lidé by se k ní měli dostat letos na podzim.

Reklama

Výběr článků

Načítám