Hlavní obsah

Tisková konference vlády

Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) jedná o dalším rozvolnění. Ve hře je otevření restaurací či bazénů. Tématem bylo ale také bezplatné testování PCR testy. Nově by mohli mít Češi nárok zdarma na dva PCR testy či čtyři antigenní testy za měsíc. Brífink po jednání je naplánovaný na 15.30, Novinky ho nabídnou živě.

Živě: TK po jednání vlády 24.5.2021Video: ČTK

 
Článek

Testování bude v létě nutné k cestování. „Při návratu z dovolené se budeme muset nechat testovat, musíme ochránit zemi před mutacemi,“ nastínil Babiš v neděli.

Nyní se musí prokázat antigenním či PCR testem lidé při cestování z téměř všech evropských států. Češi, kteří jsou naočkovaní, pak ale mohou z oranžových a červených států cestovat zpět bez testů.

Restaurace by mohly otevřít 14. června

Domácí

Antigenní či PCR testy jsou pro nenaočkované a pro ty, kteří neprodělali covid v posledním půl roce, nutné také například při návštěvě restaurací či kulturních akcí.

Antigenní test pak má platnost 3 dny, PCR test týden. Aktuálně je možné nechat se otestovat v Česku zdarma jednou za tři dny antigenním testem, PCR nejsou zatím hrazené, lidé za ně zaplatí kolem 1500 korun.

Tématem jednání mělo být také rozvolnění. Premiér Babiš naznačil o víkendu, že by od poloviny června mohly otevřít interiéry restaurací.

Bazény venku se otevřou 31. května, vnitřní 14. června, řekla Svrčinová

Domácí

Na konci května by se mohly otevřít podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové venkovní bazény, od 14. června také vnitřní bazény či wellness.

Tématem schůze byla i otázka nošení roušek a respirátorů. Podle Svrčinové by měla být ochrana dýchacích cest povinná i v létě v zařízeních sociálních služeb, jedná se o hromadné dopravě či obchodech.

Reklama

Výběr článků

Načítám