Hlavní obsah

Víza do USA by mohla skončit koncem listopadu, tvrdí Langer

Americká víza pro české občany by mohla skončit kolem symbolického data 17. listopadu. V nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr vnitra Ivan Langer. Víza nahradí nový elektronický systém.

Článek

Pracuje se s termínem 17. listopadu jako termínem, kdy vízová povinnost v té podobě, jak ji známe, padá a přechází se do toho systému elektronického," řekl Langer. Bude to podle jeho slov okamžik, kdy "se zmáčkne tlačítko a víza padnou".

Jeho oponent v diskusi, místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, podotkl, že na odstranění vízové povinnosti pracovaly i předchozí vlády, v nichž úřadovala ČSSD. Za daleko větší bariéry ale považuje překážky na pracovním trhu uvnitř EU. S tím souhlasí i Langer.

Systém elektronického povolování cest do USA, tzv. ESTA, spustily Spojené státy zkušebně k 1. srpnu. Označují za krok k rozšíření svého bezvízového programu; v EU ale naopak zaznívají obavy, že půjde jen o jinou formou vízové povinnosti. Američany zajímají kromě jiného osobní údaje, adresa v USA, podrobnosti o cestě a to, zda žadateli byl někdy vstup do USA odepřen, zda v zemi pobýval nelegálně či tam pracoval na černo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám