Hlavní obsah

Víkend bude letní. Pak začne sněžit a hrozit bude i náledí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O prodlouženém víkendu by si obyvatelé české kotliny měli patřičně užít teplého vzduchu proudícího od jihozápadu, protože to bude zřejmě na delší dobu naposledy. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Hned po víkendu se ujmou vlády ledoví muži a vezmou to z gruntu.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamerVideo: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Během prodlouženého víkendu bude do Česka proudit teplý vzduch od jihozápadu, který přinese letní teploty. Také oblačnost bude zmenšená, až v neděli jí bude přibývat, postupně se přidá i déšť a ojedinělé bouřky. Hned po víkendu se výrazně ochladí a v pondělí očekáváme od středních poloh déšť se sněhem nebo sněžení, na horách napadne až 25 cm mokrého sněhu. Ledoví muži tak letos dorazí v plné síle,“ uvedla Honsová.

Česko ještě zasype sníh. Hrozí i bílá tma

Domácí

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, pouze na severovýchodě území bude zpočátku dne až oblačno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 16 až 20 °C.

V pátek na státní svátek bude polojasno až oblačno. Po ránu se může ojediněle tvořit nízká oblačnost. Noční teploty budou klesat na 5 až 1 °C, ojediněle se budou tvořit přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 19 až 23 °C.

Jak bylo 8. května 1945?
Před 75 lety bylo na 8. května daleko chladněji – nejvyšší odpolední teploty se zpravidla zastavovaly na 12 °C a oblačnosti a srážek bylo hodně – přes střední Evropu přecházel frontální systém od západu.

„Víkend přinese výrazný nárůst zejména minimálních nočních teplot,“ poznamenala Honsová.

V sobotu bude jasno až polojasno, během dne na jihozápadě území se při přechodně zvětšené oblačnosti objeví ojediněle přeháňky nebo bouřky. Noční teploty budou klesat na 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 21 až 25 °C.

V neděli bude zpočátku dne polojasno, během dne očekáváme přechodně až oblačno a místy déšť, ojediněle bouřky. Noční teploty zůstanou vysoko, a to mezi 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 21 až 25 °C, od západu očekáváme postupně ochlazování.

V pondělí nasněží, pak bude hrozit i náledí

Výrazná změna v počasí nastane hned v pondělí, kdy bude přes Česko přecházet studená fronta, která přinese místy vydatné srážky. Ty budou od západu přecházet v polohách od 400 m v déšť se sněhem nebo sněžení. Na horách napadne až 25 cm mokrého sněhu. „Od západu se bude během dne výrazně ochlazovat. V pravé poledne by na Karlovarsku mělo být kolem 7 °C, zatímco na Moravě a ve Slezsku bude ještě i přes 20 °C,“ uvedla meteoroložka.

V dalších dnech bude oblačnosti i srážek ubývat, ale studené severní proudění bude pokračovat. V úterý a ve středu bude polojasno nebo skoro jasno. Po ránu budou v úterý a ve středu ranní teploty klesat na 2 až –2 °C, místy se může tvořit náledí. Nejvyšší odpolední teploty se budou v úterý zastavovat na 8 až 12 °C, ve středu mezi 12 až 16 °C.

„V kalendáři najdeme od úterý do čtvrtka tzv. ledové muže, kteří tedy letos přijdou naprosto přesně a v plné síle,“ podotkla Honsová.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám