Hlavní obsah

Česko ještě zasype sníh. Hrozí i bílá tma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední zimní sezoně jsme se žádné významnější sněhové nadílky nedočkali, zato teď, v polovině posledního jarního měsíce, by se hlavně na horách měli připravit na kalamitu. Po víkendovém oteplení totiž dorazí do Česká výrazná studená fronta, která přinese citelný závan zimy.

BEZ KOMENTÁŘE: Zatímco v zimě moc sněhu nenapadlo, v Krkonoších sněžilo i v květnu (záběry z 5. května) Video: Zuzana Křesťanová, Novinky

 
Článek

„V pondělí bude přes naše území přecházet výrazná studená fronta, která přinese výrazné srážky a ochlazení,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Upozornila, že srážky budou na mnoha místech sněhové, a to i ve středních polohách.

„Na západě by mělo sněžit od výšky 400 metrů. Na zbytku území budou srážky sněhové od 600 metrů. Napadne mokrý sníh, který se dlouho neudrží,“ uvedla Honsová. V Karlovarském kraji při hodně vydatných srážkách a silném větru podle ní není vyloučena ani tzv. bílá tma, tedy jev, při kterém se v hustém sněžení sníží viditelnost na minimum.

Trvalejší sněhová pokrývka ale připadne na horách. „Tam by se měl sníh udržet a skutečně tam napadne 20 až 25 centimetrů nového sněhu,“ uvedla Honsová. „Pod tíhou mokrého sněhu tam může docházet k lámání stromů,“ upozornila meteoroložka.

¨

Pondělní přechod fronty bude zajímavý z hlediska teplot. Ačkoliv se předpověď může ještě upřesňovat, je už teď zřejmé, že teploty se budou výrazně lišit. Zatímco na západě vystoupí nejvýše na 6 stupňů, na jižní Moravě se mohou ještě držet kolem 20 stupňů. Po sněhové nadílce se ale ochladí na většině území a následující dny přinesou další mrazivá rána.

Sněhovou kalamitu podobnou té, která zřejmě nyní postihne horské oblasti, zažila v této roční době Praha 11. května roku 1978, připomněla Honsová. „O den později nasněžilo i v Brně. Je to v dějinách nejpozději zaznamenaná trvalejší sněhová pokrývka v nížinách pro stanice Praha-Karlov a Brno-Tuřany,“ upřesnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám