Hlavní obsah

VIDEO: Provokatér, nezklamal, reagují na Klause politici

Právo, Novinky, sw, jov
PRAHA
Aktualizováno

Projev prezidenta Václava Klause v europarlamentu vyvolal na české politické scéně rozporuplné reakce. Jedni Klause chválí za stálost názorů, jiní kritizují jeho účelnou provokativnost. Všichni svorně ale kritizují reakce některých europoslanců, kteří při projevu bučeli nebo odcházeli ze sálu.

Článek

Na reakci na prezidentův projev byl ve Sněmovně v rámci čtvrtečních interpelací dotázán i premiér Mirek Topolánek. Řekl, že projev v přímém přenosu neslyšel.

Topolánka prý neurazilo, že část poslanců opustila během Klausova projevu sál, neboť sám je na to zvyklý ze Sněmovny. "A to tady kolikrát padají chytré věty," podotkl premiér s tím, že nechce upírat prezidentovi právo na vlastní názor. Klausův názor však podle svých slov respektuje.

Topolánek dále řekl, že se ztotožňuje s prezidentovým názorem, že politici mohou svými zásahy finanční krizi pouze  prodloužit. "Čím více zásahů, tím delší a hlubší krize bude," řekl premiér.

Paroubek Klausova slova očekával

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek řekl, že podobná provokativní slova se od prezidenta dala čekat. "Prezident Václav Klaus rád provokuje a jeho dlouho očekávaný projev v Evropském parlamentu mu k tomu poskytl příležitost. Klaus jako obvykle nepřekvapil, ani nezklamal, a jako obvykle mnohé naštval a mnohé pobavil," řekl k prezidentovu projevu Paroubek.

"Bučení poslanců na hlavu suverénního státu nepovažuji za výraz politické kultury, kterou by sebevědomá EU měla ctít," doplnil.

Poslankyně Alena Páralová (ODS) prezidenta chválí. „Jsem nadšená. Václav Klaus mě opět nezklamal a jsem hrdá na svého prezidenta, který si zachovává stále stejné názory,“ řekla.

Tlustý: Hurá, gratuluji

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý podle svých slov okamžitě prezidentovi poslal SMS ve znění „Hurá, gratuluji.“ Poslanec na projevu ocenil především jeho pravdivost.

Jako ostatní se ale opřel do bezprostředních reakcí europoslanců. „Je to překvapivě nedemokratický projev v demokratickém parlamentu,“ okomentoval Tlustý nesouhlasné projevy europoslanců.

Klausovo vystoupení naopak rozladilo místopředsedu Sněmovny Lubomíra Zaorálka. Upozornil, že „Evropa má dnes jiné problémy, než řeší pan prezident Klaus.“ „Hlavně mi vadí to, že tam nevyvoláváme zájem a pozornost, protože dnes se v Evropě mluví o krizi a o tom, že by Evropa měla postupovat společně,“ řekl Zaorálek.

„My potřebujeme silnou Evropu, na tom je shoda mezi poslanci národních parlamentů a pan prezident zvedá témata, která jsou podle mě mimo,“ dodal.

Vystoupení Václava Klause v Evropském parlamentu

Roithová: potěšil extrémisty

„Prezident Klaus si dal záležet na tom, aby mu po projevu zatleskalo extrémní křídlo EP (22 poslanců Skupiny nezávislých a demokracie a část z 27 britských konzervativců). Prezident Klaus tak bohužel nereprezentoval v EP většinový názor občanů ČR,“ uvedla v reakci na prezidentovo vystoupení lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová.

„Za pět let jsem zde neslyšela mluvit žádného prezidenta tak vyhraněně ideologicky. Jeho projev mi chvílemi připadal jakoby z minulého století, kdy EU obtížně hledala recept na více demokracie a méně byrokracie,“ dodala.

Zeleným se projev nelíbil

Zelení Klausův projev odsoudili. „Také dnes využil Václav Klaus příležitosti, aby ve svém trapném vystoupení pohrdavě a destruktivně zaútočil na integraci a celý evropský projekt. Reakce byly jednoznačné,“ reagoval pak europoslanec za zelené Milan Horáček.

Brusel na tvrdou kritiku není zvyklý, míní politolog

Politologa Miroslava Mareše Klausův projev nijak nevyvedl z míry. „To, že tam Klaus přednese něco ne zcela konvenčního, se dalo očekávat. Klaus neměl jinou rétoriku, než jakou užívá běžně, ale na to prostě nejsou v evropském parlamentu zvyklí. Část europeisticky naladěných poslanců to chápala jako provokaci, protože na to není v tom svém bruselském prostředí zvyklá,“ řekl politolog.

Europoslanci mluví o frašce a karnevalu

Spíše negativní reakce vzbudil projev mezi europoslanci. Šéf evropských zelených Daniel Cohn-Bendit podle ČTK projev označil za vrchol karnevalové sezóny. "Český prezident ukázal naprosto pokroucený a zmanipulovaný pohled na evropskou realitu. Demonstroval naprostou neznalost historické důležitosti evropské integrace," dodal Cohn-Bendit.

Klaus měl právě s Cohn-Benditem nedávno konflikt na Pražském hradě. Na to poukázal i lidovecký europoslanec Jan Březina.  „Soudím, že v pozadí jeho výpadu proti EP jako celku mohla být dětinská snaha vyřídit si účty za nedávné nepovedené jednání s delegací EP na Pražském hradě,“ řekl Březina.

Šéf liberální frakce ALDE v Evropském parlamentu Graham Watson byl k projevu českého prezidenta smířlivější. "Jeho řeč byla kontroverzní, ale upřímná a některé reakce na ni jsou přehnané. Jsou tam zrnka pravdy v tom, co prezident (Václav) Klaus řekl o vzdálenosti mezi voliči a EP," uvedl Watson.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám