Hlavní obsah

Klaus se sešel s europoslanci a vznikla diplomatická roztržka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Páteční schůzka Václava Klause se zástupci Evropského parlamentu se změnila v ostrou roztržku, a to zejména mezi českým prezidentem a šéfem frakce evropských zelených Danielem Cohn-Benditem. Vedoucí Klausovy kanceláře Jiří Weigl řekl, že Cohn-Bendit pojal jednání jako "velkou provokaci".

Foto: Petr David Josek, ČTK

Prezident České republiky Václav Klaus s předsedou Evropského parlamentu Hansem-Gertem Pötteringem

Článek

Šéf evropských zelených popsal atmosféru jednání jako chladnou, Klaus se prý choval jako paranoik a celé jednání bylo šílené, řekl serveru Aktuálně.cz.

Hrad ale s touto interpretací nesouhlasí. Kancléř Jiří Weigel naopak obvinil Cohn-Bendita, že přišel na schůzku pouze provokovat."Atmosféra jednání byla obecně klidná, pouze pan poslanec Cohn-Bendit přišel s cílem to narušit a vyprovokovat nějaký konflikt," řekl Weigl.

Cohn-Bendit předal v úvodu setkání Klausovi malou vlaječku EU, což Klaus, známý svými euroskeptickými postoji, vzal jako žert. Posléze se začal Cohn-Bendit zajímat o nedávnou prezidentovu schůzku s irským euroskeptikem Declanem Ganleym.

Poukázal na to, jak se může prezident scházet s člověkem, u nějž není jasné, jak financoval svou kampaň proti Lisabonské smlouvě. Na to Klaus reagoval, že neví ani, z čeho je financována činnost Cohn-Benditovy strany zelených v Evropském parlamentu.

"Musím říci, že takový tón a styl jednání s hlavou našeho státu v těchto prostorách nezazněl po desetiletí," doplnil Weigl.

Europoslanci: Prezident není zvyklý tolerovat jiné názory

Šéf Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering nepřímo zařadil Klause mezi extrémisty a připomněl: "Pokud budou rozhodovat extrémy, Evropa by neměla žádnou budoucnost.“

"Neřekl nám o tom, jak se bude chovat při ratifikaci (Lisabonské) smlouvy. Neřekl, proč se při státní návštěvě v Irsku vměšoval do nejvnitřnějších otázek této země, což je při státní návštěvě věru podivné. Naši otázku považoval za provokaci. Nechci uvádět, jak to okomentoval, protože to určitě není vhodné pro veřejnost. Ale ten komentář byl pro nás takřka na hranici přijatelnosti,“ upřesnil obsah debaty další člen vedení unijního parlamentu, německý sociální demokrat Martin Schulz.

"Setkání bylo bouřlivější, nejen otevřené. Prezident nás informoval o svých postojích k Lisabonské smlouvě. Asi není moc zvyklý na toleranci úplně opačných názorů, než jaké má on, protože je už dlouho v pozici prezidenta,“ doplnila členka vedení parlamentu Irena Belohorská ze slovenské HZDS.

"Předseda Pöttering požádal prezidenta Klause, aby respektoval názory Evropského parlamentu, i když nejsou takové, jaké by se mu líbily,“ dodala Belohorská.

Pöttering: Inteligentní člověk je ochoten se přiučit

Pöttering nicméně vyjádřil naději na změnu k lepšímu. „Myslím, že český prezident je inteligentní člověk. Inteligence se vyznačuje tím, že člověk je ochoten se něčemu přiučit. Mám naději, že v tomto konkrétním případě tomu tak je," řekl.

Schůzka se jinak podle Pötteringa odehrála v poměrně standardním duchu, jejíž účastníci se rozešli s konstatováním, že je nutné během českého předsednictví spolupracovat. Pöttering hned poté dodal, že osobně důvěřuje premiérovi Mirku Topolánkovi a je přesvědčen, že české předsednictví bude úspěšné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám