Hlavní obsah

Větší akce budou muset organizátoři hlásit hygieně

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Akce nad tisíc účastníků budou muset organizátoři od 19. července nahlašovat krajské hygieně. Rozhodla o tom v pondělí vláda. Po jejím jednání o tom informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Větší akce budou muset organizátoři hlásit hygieněVideo: ČTK

 
Článek

„S účinností od 19. července budou všichni pořadatelé akcí s předpokládanou účastí nad tisíc osob muset oznámit konání události příslušné hygienické stanici,” sdělil po jednání kabinetu ministr Vojtěch.

Kulturní akce: venku 5000 lidí, 2000 uvnitř, naznačil Babiš

Domácí

Hygiena bude pak podle něj dohlížet na to, zda lidé, kteří na akci přišli, mají test, jsou očkováni či prodělali covid v posledních 180 dnech.

Pro akce konané do 22. července je povinnost nahlášení podle Vojtěcha bezodkladná, pro pozdější budou muset organizátoři záměr hlásit nejpozději pět dní předem.

Odstup mezi dávkami se zkrátí na 21 dní. Školáci, kteří si pospíší, se vyhnou testůmVideo: ČTK

Kratší odsup u dávek Pfizeru 

Vláda v pondělí také rozhodla o zkrácení lhůty mezi dvěma dávkami u vakcíny od firmy Pfizer/BioNTech. Lidé, kteří se registrovali k očkování a ještě nemají vybraný termín, budou mít od čtvrtka 15. července mezi první a druhou dávkou očkování proti covidu-19 odstup 21 dní místo dosavadních 34 dní.

Odstup mezi dávkami se zkrátí na 21 dní. Školáci, kteří si pospíší, se vyhnou testům

Domácí

Automaticky se rozestup mezi dávkami očkování zkrátí také dětem ve věku 12 až 15 let, které ještě nemají termín očkování, ostatní si mohou rozestup zkrátit, budou o tom informováni SMS. Dospělí s již zarezervovaným termínem očkování nebo podanou první dávkou si termín měnit nemohou.

Pfizer není tak účinný proti nákaze deltou, zjistili v Izraeli. Plánují třetí dávku

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám