Hlavní obsah

Veteráni si připomněli výročí bitvy o Británii, přímý účastník již mezi nimi není

Váleční veteráni si v pátek na ministerstvu obrany připomněli 76. výročí bitvy o Británii. Ovládnutí britského vzdušného prostoru mělo být předehrou invaze nacistického Německa na britské ostrovy, k níž i díky desítkám zahraničních pilotů bojujících na straně britské RAF nedošlo. Žádný z přímých účastníků se již podle Československé obce legionářské letošního výročí nedožil.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní tíhu bojů v bitvě o Británii nesly stroje Hawker Hurricane Mk.I.

Článek

"Role Čechoslováků v historické bitvě o Anglii je nezapomenutelná. Bitva o Anglii byla bitvou o všechno, co bylo demokratickému světu drahé. Byla to bitva o svět samotný," řekla na shromáždění veteránů náměstkyně ministra obrany Alena Netolická.

"O statečnosti a odvaze československých letců dodnes kolují obdivuhodné, až neuvěřitelné příběhy," doplnil velitel vzdušných sil české armády Libor Štefánik. Podle něj k odkazu pilotů, kteří bojovali ve službách RAF, vzhlíží i současná generace českých pilotů.

Foto: Petr Horník, Právo

Generál Emil Boček u makety letounu Spitfire Mk. IX

Na účastníky bitvy o Británii zavzpomínal také třiadevadesátiletý brigádní generál Emil Boček, který v dalších fázích války rovněž působil v královském letectvu.

"Je dobře, že si to připomínáme, protože mnoho našich kamarádů tam zůstalo, už se nikdy nevrátili. Musíme připomínat, že to byli lidé, kteří bojovali za osvobození této republiky," řekl Boček. U letectva původně působil jako mechanik a do bojů druhé světové války se zapojil až v roce 1944.

V letecké bitvě o Británii se v létě 1940 bránila oslabená země agresivnímu německému postupu. Během tří měsíců se od 10. července nad Británií střetly tisíce letounů. Na britské straně se do bojů zapojily zhruba tři tisícovky letců, z nichž přes 500 padlo, a stovky utrpěly vážná zranění. Mezi piloty bylo i několik stovek zahraničních stíhačů, především Poláků, Novozélanďanů, Kanaďanů, ale i Čechoslováků.

Foto: Vojenský historický ústav

Četař Josef František, nejúspěšnější československý stíhač v Bitvě o Británii.

Nejslavnějším z nich byl Josef František, se 17 sestřely považován za vůbec nejúspěšnější spojenecké stíhací eso celé bitvy, který ale až do své smrti 8. října 1940 bojoval v řadách polské 303. peruti. Josefu Františkovi loni prezident propůjčil Řád bílého lva. [celá zpráva]

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Supermarine Spitfire LFIX (ilustrační foto)

Reklama

Výběr článků

Načítám