Hlavní obsah

V Polsku ocenili Řád bílého lva pro „své” eso, pilota Františka

– Varšava
Novinky,

Polská média věnovala ve čtvrtek pozornost udělení nejvyššího státního vyznamenání československému pilotovi Josefu Františkovi, který se stal v bitvě o Británii esem polské 303. perutě. Agentura PAP připomíná jeho úspěchy, ale zmiňuje i další osobnosti, kterým prezident Miloš Zeman udělil Řád bílého lva.

Foto: Vojenský historický ústav

Četař Josef František, nejúspěšnější československý stíhač v Bitvě o Británii.

Článek

Server TVP info uvedl zprávu pod titulkem Eso 303. (polské) perutě ocenili v Čechách, zatímco Onet uvedl zprávu pod titulkem Česko. Řád bílého lva pro Josefa Frantiszka. (Jméno oceněného je uvedeno v polském přepisu - pozn. red.)

PAP připomněla, že Zeman, který je ve funkci od roku 2013, dosud udělil nejvyšší české státní vyznamenání pěti lidem. Dostali jej zachránce židovských dětí sir Nicholas Winton, slovenský premiér Robert Fico, bývalý rakouský kancléř Franz Vranitzky a britský premiér Winston Churchill.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Vojenský historický ústav

Četař Josef František, nejúspěšnější československý stíhač v Bitvě o Británii.

Pozornost ale věnuje poslednímu oceněnému, Josefu Františkovi, který letos dostal Řád bílého lva jako jediný. Zmiňuje, že po okupaci Československa František utekl do Polska, kde dobrovolně vstoupil do polského letectva. Po porážce Polska utekl do Francie.

Po evakuaci polských pilotů do Velké Británie zůstal ve svazku polského letectva a bojoval v 303. polské peruti, kde se stal rychle esem, když během měsíce sestřelil 17 letadel jistě a jedno pravděpodobně. Byl tak nejúspěšnějším spojeneckým (nebritským) pilotem bitvy o Británii.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Řád Bílého lva pro pilota Josefa Františka přebírá z rukou prezidenta Miloše Zemana Vladimíra Koščicová.

Agentura připomněla i jeho tragický konec 8. října 1940, kdy havaroval při rutinním letu. Polsko ho posmrtně ocenilo nejvyšším vojenským vyznamenáním, řádem Virtuti Militari V. stupně.

PAP uvádí i to, že podle nepotvrzených údajů mohl František v bitvě o Francii sestřelit i deset německých letadel, ale žádné polské ani francouzské dokumenty to nepotvrzují. Čeští letečtí historikové to vylučují.

V Británii vyznamenání na rozdíl od loňské ceny pro sira Nicolase Wintona pozornost nevzbudilo, i když letos uplynulo 75. let od bitvy o Británii, což se silně slavilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám