Hlavní obsah

Venku i vevnitř se mohou sejít jen dva lidé, sportovci musí držet odstup, potvrdila vláda

– Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) potvrdil opatření ministerstva zdravotnictví, které zakazuje setkávání více než dvou lidí, a to venku i uvnitř. Mírně rozvolnil naopak pravidla pro sport, venku může být až šest dvoučlenných skupin. Nově se také pohřbů a svateb může účastnit až 15 lidí.

Omezení setkání více než dvou lidíVideo: ČTK

 
Článek

„Situace je stále křehká. Optimum je 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel, my jsme nyní na šestinásobku,“ sdělil šéf resortu zdravotnictví Petr Arenberger.

Problémem je také brazilská mutace, která se v minulém týdnu potvrdila v okrese Děčín. „Ta méně reaguje na vakcinaci. I lidé naočkovaní s ní mohou mít nějaké lapálie,“ dodal s tím, že je cílem, aby se zabránilo jejímu šíření.

Sportovci musí držet odstupVideo: ČTK

Venku jen dva lidé, navrhne vládě Arenberger

Domácí

Vláda tak potvrdila opatření ministerstva zdravotnictví, na jehož základě se budou moci lidé z více domácností scházet venku i vevnitř maximálně po dvou.

Mimořádné opatření se podle Arenbergera snažil úřad dostatečně odůvodnit. Již dříve některá opatření ministerstva kvůli nedostatečnému zdůvodnění soud zrušil. Často se podle něj opakovala stejná argumentace u různých opatření. „Snažili jsme se této chyby vyvarovat a respektovat všechny připomínky, které měly soudy k předchozím rozhodnutím,” řekl ministr.

Drobně se také mění pravidla pro konání svateb a pohřbůVideo: ČTK

Výjimku ale dostanou sportovci. Venku může být na jednom sportovišti až šest dvoučlenných skupin. Musí být ale nejméně 10 metrů od sebe.

Drobně se také mění pravidla pro konání svateb a pohřbů. Těch se bude moci nově účastnit 15 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám