Hlavní obsah

Velice se omlouvám. Grospič vzal po dvou týdnech zpět své výroky o okupaci

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Místopředseda KSČM Stanislav Grospič se v úterý omluvil za své výroky o vpádu vojsk Varšavské smlouvy 21. srpna 1968. Před dvěma týdny Grospič prohlásil, že se nejednalo o okupaci a že oběti okupace byly většinou z autonehod.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stanislav Grospič (KSČM)

Článek

„Dovolte, abych se omluvil za nešťastné vyjádření. Nikdy bych si nedovolil znevážit a hanobit poškození lidského zdraví včetně ztráty lidského života. Nebylo to tak myšleno,“ prohlásil před novináři ve Sněmovně Grospič.

Svůj výrok označil za nešťastný. „Mnohokrát jsem se vyjádřil, že vstup vojsk byl špatný a tragický a zanechal hluboké rány. Mrzí mě, jak byla má slova vnímána a šířena a velice se za ně omlouvám,“ řekl poslanec.

Komunisté se od slov Grospiče o obětech roku 1968 nedistancovali

Domácí

Na tiskové konferenci neměli novináři možnost položit ani jednu otázku.

Grospič před dvěma týdny v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl: „Já bych ale poprvé řekl, že základní premisa z našeho pohledu je, že se nejednalo o okupaci. Byl to tragický moment, nebyl správný… Ale taky nijak nebyla odzbrojena československá armáda nebo likvidována státní moc, jak tomu bylo v případě okupace nacistickým Německem.“

Následně se pustil do rozboru, jakým způsobem lidé přišli během invaze o život. „To byly vesměs oběti dopravních nehod. Myslím, že si zaslouží vyjádřit úctu, ale nebyly to oběti žádných aktivních ozbrojených bojů, to je třeba říci,“ tvrdil Grospič.

Komunistický poslanec o sovětské okupaci mluvil chvíli před tím, než Sněmovna schválila, že 21. srpen bude v kalendáři zapsán jako významný den. Komunisté se hlasování zdrželi, jediný, kdo novelu podpořil, byl Jiří Dolejš. Ten následně odsoudil i Grospičovy výroky.

Dolejš: Nemůžeme vypadat jako kroužek přátel starých časů, srpen 1968 byla obrovská rána

Domácí

„21. srpen 1968 byl samozřejmě okupací. Bazírování na pojmech, například jak je v mezinárodním právu definována okupace, není příliš šťastné. Lidé vnímají, že přijeli bez pozvání, že nás obsadili a že nám vnutili normalizační pořádky. Slovíčkaření není namístě,” řekl v rozhovoru pro Novinky Dolejš.

Srpen 1968 byla podle něj obrovská rána a komunistická strana by podle něj neměla vypadat jako kroužek přátel starých časů.

Politici omluvu vítají 

Grospičovy výroky odsoudili politici napříč spektrem. K omluvě místopředsedu KSČM vyzval i premiér Andrej Babiš (ANO).

Grospičovu omluvu proto přivítali. „Oceňuji to a vítám to jako místopředseda mandátového výboru, jehož je pan Grospič předsedou. Pokud člověk, který je předsedou tohoto výboru, je schopen pronést takovou nehoráznost, tak je to něco, co by mě nutilo přestat si ho vážit,“ řekl Petr Gazdík (STAN).

„Věřím, že se ve svých názorech posune a bude tím věrohodnějším předsedou mandátového a imunitního výboru,“ dodal.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil označil výroky za nehorázné. „Je dobře, že pan Grospič v sobě našel kousek cti a omluvil se za ně,” zhodnotil.

Dodal, že se nicméně ukázalo, že KSČM je i nadále stranou, ve které mají stalinisté stále silnou pozici a úplně se neoprostila od své komunistické minulosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám