Hlavní obsah

Vedení Prahy představuje rozpočet, opozice ho cupuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští zastupitelé ve čtvrtek jednají o rozpočtu hlavního města na rok 2022. Návrh, který připravilo vedení v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti), čelí intenzivní kritice opozičních ODS a ANO, podle kterých je plný nekoncepčního utrácení, jež k rozvoji metropole nepovede. Radní ponechali obhajobu především na náměstku primátora Pavlu Vyhnánkovi (Praha Sobě), jenž stojí v čele magistrátních financí a rozpočtu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátor Prahy Zdeněk Hřib

Článek

Podle návrhu rozpočtu plánuje město v příštím roce hospodařit s příjmy a výdaji zhruba 92,6 miliardy korun, což je meziročně více. Na investice má jít přibližně 19,86 miliardy korun, z toho více než čtyři miliardy na stavbu metra D. Město plánuje v příštím roce také splácet dluhy a další peníze vloží do rezervy.

„Rozdíl mezi tím, co trápí běžné Pražany, a investičními prioritami současné magistrátní koalice je naprosto propastný,“ tepal vedení města šéf pražských zastupitelů ODS Zdeněk Zajíček, o kterém se mluví jako o možném kandidátovi na primátora.

Bez Libeňského mostu?

Magistrátní koalici Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) vytkl, že neposílá více prostředků na klíčové dopravní projekty. Mezi příklady zaznělo, že rozpočet nepočítá s opravou Libeňského mostu.

Libeňský most má mít nové rampy

Domácí

„Před komunálními volbami (2018) Jan Čižinský a jeho Praha Sobě Pražany ubezpečovali, že pod jejich vedením se most konečně dočká opravy. Div se k němu s panem náměstkem (pro dopravu Adamem) Scheinherrem nepřivazovali,“ rýpl si starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

„Dopravní peklo, které Pražané v ulicích hlavního města dennodenně zažívají, to bude pokračovat i v příštím roce,“ míní občanský demokrat.

Pokud jde o Libeňský most, magistrátní tisk nicméně uvádí, že na něj půjde přes 38 milionů korun.

Granty, „uplácení” a nové zastávky

Oproti Sněmovně panuje na jednáních pražského zastupitelstva odlišná atmosféra. Čilá diskuze probíhá zejména mezi zástupci ODS a ANO, kteří si během debaty o rozpočtu vzali společnou pauzu.

Lídr Prahy sobě Čižinský chce kandidovat na primátora

Domácí

Jejich společná kritika mířila například na granty neziskovým organizacím ve výši zhruba 770 milionů korun nebo navýšení příjmů městské policie, které opozice označila za uplácení před komunálními volbami.

Zastupiteli za ANO Ivanovi Pilnému pak vadí nové „chytré” zastávky MHD v rámci městského mobiliáře, na který putuje více než půl miliardy korun.

SPOLU uvažuje, jak sesadit Hřiba. Má kandidáta na primátora?

Komunální volby

V plánu je výměna až 300 ze 700 plánovaných přístřešků, které město nově buduje poté, co jej dosud provozovala firma JCDecaux. „Myslím, že má Praha jiné priority,“ okomentoval Pilný.

Prokop: Lanovka místo bytů?

Do rozpravy se zapojil i Ondřej Prokop (ANO) z Prahy 11. Vadilo mu, že Praha na bydlení vynaloží jen 579 milionů korun.

„Místo toho, abyste řešili bydlení, tak dáváte peníze na lanovku. Myslíte, že Pražané budou bydlet v lanovce? Řešíte krizi? Ne, děláte přesný opak,“ vznesl kritiku s odkazem na projekt lanovky Podbaba–Bohnice, jejíž náklady jsou v médiích odhadovány na dvě miliardy korun.

„Máte 70 miliard volné hotovosti na účtech, které pohlcuje inflace, která je dnes až 6 procent. Ty peníze se vám vytrácí. Proč nevykupujete volné byty na trhu? Ty neklesají. Proč to neděláte jako jiná krajská města?“ rozčiloval se Prokop.

Praha opraví Průmyslový palác

Ekonomika

Naopak náměstek Vyhnánek, který rozpočet představil, návrh obhajoval tím, že dojde k zahájení některých staveb v čele s výstavbou metra D.

Do financování se však podle něj má zapojit i stát. „Bylo by nespravedlivé vůči Pražanům, kdyby investici museli nést na svých bedrech,“ míní Vyhnánek.

Nic nebude. Nová Sněmovna smetla ze stolu návrhy staré vlády

Domácí

V jaké podobě zastupitelé rozpočet schválí, prozatím není jasné.

V dopoledních hodinách pokračuje diskuze k jednotlivým bodům prosincové schůze zastupitelstva. Očekává se, že na samotné hlasování dojde až v pozdních nočních hodinách.

Reklama

Výběr článků

Načítám