Hlavní obsah

SPOLU uvažuje, jak sesadit Hřiba. Má kandidáta na primátora?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do voleb do pražského magistrátu zbývá necelý rok a kuloáry již zaplnily debaty, zda koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) v hlavním městě zopakuje letošní parlamentní úspěch a postaví společného kandidáta. Podle informací Novinek aktuálně probíhají debaty uvnitř stran, které se posléze chystají vyměnit si požadavky. Vůle se dohodnout je však zřejmá. A v řadě stojí také již několik adeptů na primátorského kandidáta.

Foto: koláž s Právo a archivem kandidátů

Zleva Marek Benda, Jakub Stárek a Zdeněk Zajíček.

Článek

„Po fenomenálním volebním výsledku koalice SPOLU v parlamentních volbách v Praze pokládám téměř za povinnost na tento úspěch navázat,“ uvedl zkraje listopadu nově zvolený šéf pražské ODS Marek Benda.

„Zcela zjevně se ukázalo, že pražský výsledek není jen součtem preferencí jednotlivých stran koalice, ale že přináší něco navíc,“ dodal Benda.

Odkazoval na úspěch SPOLU v Praze, kde koalice zaznamenala v říjnových volbách rekordní výsledek, jenž překonal i očekávání pražské lídryně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09).

Pražská ODS mění vedení. Portlíka nahradí sněmovní matador Benda

Domácí

Ta pro Novinky na sklonku září uvedla, že očekává číslo začínající trojkou. Nakonec koalice utržila čtyřicet procent hlasů.

Příští volby proto musí být podle Bendy tentokrát referendem o „naprosto chaotickém a aktivistickém vládnutí“ Pirátů v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem a Prahou sobě.

Bendou kritizovanou koalici však doplňují i Spojené síly pro Prahu, do nichž patří i TOP 09 a KDU-ČSL. V opozici je spolu s ODS ještě hnutí ANO.

Opozice tepala Hřibova náměstka: Jste zodpovědný za dopravní kolaps

Domácí

A právě jméno Bendy, který patří k nejdéle sloužícím poslancům od sametové revoluce, je nyní také veřejností diskutováno jako případného primátorského kandidáta.

Sám Benda však možnost nechtěl komentovat. Podle zdrojů Novinek, dobře obeznámených s probíhajícím jednáním uvnitř ODS, však jeho jméno na stole prozatím není. Vyloučeno ale prý není, že se situace brzy změní.

Lídra má získat nejsilnější ODS

Ve snaze vyhnout se následným pnutím mezi aktéry obecně platí, že je nutné, aby si vydiskutovali požadavky i samotné personální nominace nejprve uvnitř stran.

Koalice: Jsme připraveni okamžitě převzít vládu. Zítra jdeme za Zemanem

Domácí

V kuloárech nicméně již zaznívá, že post lídra by měl podobně jako u parlamentních voleb připadnout nejsilnější straně, tedy ODS.

Strana v minulých komunálních volbách sice zvítězila, nakonec ji ale z čela magistrátu vyšachovala právě vládnoucí koalice.

Zajíček: Předpoklady mám

Za horkého kandidáta na primátora v současnosti platí šéf pražských zastupitelů ODS a právník Zdeněk Zajíček, který od roku 2020 zastává také funkci viceprezidenta Hospodářské komory.

„Jsem příznivcem pokračování spolupráce koalice SPOLU,“ řekl Novinkám.

Jurečka: V komunálních volbách se spojení SPOLU spíš nezopakuje

Parlamentní volby

Debaty o jménech lídrů jsou podle něj předčasné, připustil však, že si na případnou nominaci věří.

„Asi z mnoha důvodů mám předpoklady na to, abych se o takovou pozici ucházel. Díky tomu, čím jsem ve své profesní i politické kariéře prošel,“ uvažoval Zajíček.

Svoje postavení se navíc pokusí upevnit na lednovém kongresu ODS, kde bude kandidovat s nominací pražské buňky na post místopředsedy. „Velký region jako Praha chce mít svůj vliv v rámci celostranických struktur,“ podotkl.

Richterová: Někteří kandidáti SPOLU na ministry jsou nepřijatelní

Domácí

Stárek: Umím si představit skoro cokoliv

Vedle Zajíčka se dále nabízí také Jakub Stárek, jenž zaznamenal úspěch v uplynulých komunálních volbách v roce 2018 na Praze 6, kde ho nakonec těsně porazil současný starosta Ondřej Kolář (TOP 09).

Stárek, který je synem disidenta Františka „Čuňase“ Stárka, se stal nakonec místostarostou.

„Umím si představit skoro cokoliv,“ řekl Novinkám s tím, že ODS podle něj nicméně disponuje zhruba desítkou kvalitních kandidátů, kteří by mohli uspět.

A netají se navíc ani přátelským vztahem se Zajíčkem, oba podle něj nabízejí odlišné kvality.

Pražští radní žádají, aby stánkaři mohli prodávat alespoň vánoční předměty

Domácí

„Zdeněk Zajíček reprezentuje sílu fundamentu a schopnosti dotáhnout věci do konce a obrovskou kompetenci v IT a dalších oblastech. Já jsem zase uvnitř ODS reprezentantem městského liberalismu a typově mladé generace ODS,“ nastínil Stárek.

Kandidátka podle něj má být kombinací. „Kdo si vezme na sebe roli lídra, bude muset být obklopen týmem lidí, kteří ho budou podporovat a reprezentovat všechny tyto oblasti,“ dodal.

Udženija: Post lídra nechci

Nasnadě byla také místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS), která se všeobecně řadí mezi výrazné tváře pražského „opozičního“ zastupitelstva.

Do částečného ústraní se ale stáhla po kongresu strany v lednu 2019, kdy jako jediná kandidátka na první místopředsedkyni strany ve volbě propadla.

„Přehodnotila jsem si některé mé věci v životě a potřebuji se věnovat i rodině a všemu ostatnímu,“ uvedla pro Novinky.

Rakušan: Příště půjdeme do voleb bez Pirátů

Domácí

„Ráda bych byla někde na kandidátce, ale rozhodně neusiluji o lídra,“ uzavřela s tím, že rozhodnutí považuje za definitivní.

Dlouho se spekulovalo také o Bendově předchůdci v čele pražské organizace Tomáši Portlíkovi (ODS), který se však rozhodl na post již znovu nekandidovat. Aktuálně působí jako starosta na Praze 9.

„Černí koně“ TOP 09 ze hry 

Téměř vyloučena je kvůli stranické příslušnosti také nominace současného radního pro majetek Jana Chabra (TOP 09).

Ten je kolegy označován jako obratný politik, jenž nezřídka fungoval jako mediátor jednání mezi Hřibem a premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO).

Jeho nominace by navíc měla další háček kvůli možnému střetu zájmů v souvislosti s jeho rodinnými vazbami na miliardáře Pavla Tykače.

Babiš po schůzce v nemocnici: Jsem překvapený, jak je na tom prezident dobře

Domácí

Neúspěšný primátorský kandidát a europoslanec TOP 09 Jiří Pospíšil, který stojí v čele pražské organizace strany, odmítl, že by možná dohoda zkrachovala na jeho osobních ambicích. „Cítím vůli a odpovědnost se dohodnout,“ řekl Novinkám.

V nadcházejících komunálních volbách v roce 2022 se v Česku opět po čtyřech letech obmění volení zástupci ve všech obcích, ale i v územně členěných statutárních městech a jejich městských částech.

Termín voleb určuje prezident, a to nejpozději 90 dní před jejich konáním. Naposledy se komunální volby konaly 5. a 6. října v roce 2018. Datum těch následujících má být v podobném termínu. Souběžně s tím lidé zvolí i třetinu zastoupení Senátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám