Hlavní obsah

Lídr Prahy sobě Čižinský chce kandidovat na primátora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý poslanec, starosta Prahy 7 a pražský zastupitel Jan Čižinský (Praha sobě) chce v příštím roce na podzim v komunálních volbách opět vést jako lídr Prahu sobě (PS) a ucházet se o post primátora hlavního města. Řekl to v úterý na neformálním setkání s novináři.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lídr uskupení Praha sobě Jan Čižinský

Článek

„Chci kandidovat na primátora. Výběr budeme ale ještě řešit s našimi lidmi v městských částech, kdy se bude jednat o formu primárek,“ řekl Čižinský.

Praha sobě je tzv. občanskou kandidátkou, která musí sesbírat podpisy minimálně sedmi procent obyvatel daného města, aby se mohla ucházet o hlasy voličů. Praha sobě nyní vládne v metropoli spolu s Piráty a Spojenými silami pro Prahu (TOP 09 a STAN).

Sběr podpisů

Nyní má PS zastupitele na magistrátu a v Praze 1 a 7. Do budoucna chce kandidovat v další asi desítce městských částí. Pro podání kandidátky musí sesbírat zmíněné množství podpisů.

Petičními stánky Prahy sobě u volebních místností naštval Čižinský i své příznivce

Domácí

„Máme už 20 000 podpisů a sběr jde lépe než předminule,“ řekl Čižinský. Celkem musí PS získat do začátku srpna příštího roku asi 95 000 podpisů. Letos ji kritizovali opoziční i koaliční zastupitelé za to, že podpisy sbírala ve stáncích před volebními místnostmi při říjnových volbách do Sněmovny. Čižinský kritiku odmítal.

Pražská koalice PS, Pirátů a Spojených sil má v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů. Volby v Praze vyhrála v roce 2018 ODS, která má 14 mandátů. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako třetí Praha sobě a čtvrté Spojené síly pro Prahu. ANO má 12 zastupitelů.

SPOLU uvažuje, jak sesadit Hřiba. Má kandidáta na primátora?

Komunální volby

Reklama

Výběr článků

Načítám