Hlavní obsah

Ve Sněmovně začne boj o reformu veřejných financí

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V úterý odpoledne začne klíčová schůze Sněmovny, jejíž výsledek má předznamenat osud Špidlovy koaliční vlády. Jejím hlavním tématem je totiž schvalování balíku reformních zákonů, na jejímž základě již vláda připravila státní rozpočet na příští rok.

Foto: HZS ZLK
Článek

Pokud by se koalici nepodařilo většinu zákonů prosadit v dohodnuté podobě byla by její existence vážně ohrožena.

Ačkoli dosud natahovali někteří poslanci soc. dem. vládu na skřipec tvrzením, že některé pasáže reformy se jim nelíbí, několik hodin před schůzí jsou vládní představitelé optimističtí a počítají se všemi 101 hlasy svých poslanců.

Nejistotu kolem stoprocentní účasti koaličních poslanců vyřešila Hana Marvanová (US-DEU), která se v pondělí vzdala mandátu a své místo přenechala náhradníkovi, šéfovi pražské organizace unionistů Tomáši Vrbíkovi. Ten by měl spolu s Zdeňkem Jičínským, který nahradí ve Sněmovny exministra obrany a poslance Jaroslava Tvrdíka složit slib dnes na začátku schůze.

Jak bude hlasovat Vrbík?

Jičínský již předem deklaroval, že reformní zákony podpoří, Vrbík by se měl definitivně vyjádřit dnes na zasedání poslaneckého klubu. Předseda strany a místopředseda vlády Petr Mareš ale věří, že příchodem nového poslance si koalice ve Sněmovně zachová svou většinu. "Doufám, že to tak bude," řekl Mareš Právu s tím, že s novým poslancem již hovořil v pátek, avšak Vrbík se nemohl k zákonům jednoznačně vyjádřit, neboť se s nimi dosud detailně neseznámil. "Myslím, že to bude stejné, jako s Hanou Marvanovou," řekl v narážce na fakt, že stejně jako Marvanová i Vrbík může mít kritické výhrady, nicméně chápe potřebnost reformy.

Vrbík to včera potvrdil v reakci na rozhovor Marvanové v Právu, kde uvedla, že by chtěla razantnější reformu, ale je třeba podpořit alespoň navrženou verzi, pokud nebude změkčena. Vrbík řekl, že tento její názor je pro něj velmi důležitou informací a určitě to bude brát jako jeden z argumentů.

Koalice si potřebuje pro nadcházející schůzi Sněmovny zajistit stoprocentní účast svých poslanců zejména kvůli vráceným zákonům o dani z přidané hodnoty a o spotřební dani. Pro přehlasování prezidenta a Senátu je totiž potřebných právě 101 hlasů.

Reformní zákony by měly projít bez větších problémů, neboť opozici bude chybět komunista Josef Mandík, který se z vážných zdravotních důvodů nemůže schůze účastnit. Jeho hlas tak bude podle všeho chybět i na mimořádné schůzi komory, kde chce ODS vyslovit nedůvěru vládě.

Reklama

Související témata:

Související články

Hojdar stále napíná sociální demokraty

Poslanec Josef Hojdar i po úterním společném jednání předsednictva ČSSD a poslanců a senátorů za tuto stranu napíná soc. dem. i koalici, protože stále není...

ODS chce svrhnout vládu už tento týden

ODS chce svůj návrh na vyslovení nedůvěry vládě prosadit na jednání Sněmovny už tento týden. Po pondělním zasedání stranické výkonné rady občanští demokraté...

Výběr článků

Načítám