Hlavní obsah

Hojdar stále napíná sociální demokraty

Novinky, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec Josef Hojdar i po úterním společném jednání předsednictva ČSSD a poslanců a senátorů za tuto stranu napíná soc. dem. i koalici, protože stále není ochoten určit svou pozici při schvalování vládní reformy veřejných financí. Svým stranickým kolegům nic nevysvětlil, protože na jednání nepřišel. Tvrdil, že nedostal včas pozvánku.

Foto: wikipedia.org

Centrum Veselí nad Moravou

Článek

"Poslance Hojdara nemůžu nebrat vážně, požádal jsem ho o schůzku v pátek nebo v neděli," řekl Právu premiér Vladimír Špidla. Dodal, že potřebuje všechno s Hojdarem pečlivě probrat, aby pochopil jeho motivy. "V některých okamžicích se mi zdá, že nejsou úplně racionální a vycházejí z chybných premis," uvedl Špidla.

"Potkali jsme se (se Špidlou) na veletrhu v Brně a premiér mi sdělil, že by se chtěl se mnou sejít, například v neděli. Ale že se ještě ozve," uvedl pro Právo Hojdar. Dodal, že v pátek by z rodinných důvodů na schůzku nemohl. Jak řekl, naposledy mluvil o reformních zákonech s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou předminulý týden. "Od té doby jsem žádná jednání nevedl. Nikdo se mnou nehovořil. Neznám ani výsledky koaličního setkání," uvedl. Momentálně si podle svých slov připravuje písemnou podobu pozměňovacích návrhů k předloženým normám.

Hojdar sdělil, že do pátečního dopoledne neobdržel pozvánku na jednání úterního předsednictva soc. dem. "V minulosti vždy chodily alespoň týden dopředu, takže nevím, proč by to tentokrát mělo být jinak," uzavřel Hojdar. Na otázku Práva, zda Hojdar dostal pozvánku na zasedání předsednictva, pak na tiskové konferenci po jednání první místopředseda vlády a ČSSD Stanislav Gross poznamenal, že ji dostal, neboť je jeho členem. Grossova slova doplnil předseda klubu Petr Ibl: "Pan Hojdar vzkázal, že se neúčastní, protože do 16. hod. je mimo Prahu. Dostal pozvánku, věděl, že zasedání je."

Poslanci ČSSD reformu podpoří

Předsednictvo soc. dem. přijalo usnesení, ve kterém doporučuje poslaneckému klubu, aby reformní zákony podpořil v podobě dohodnuté vládní koalicí. Na základě tohoto usnesení a diskuse přijal klub usnesení shodné s rozhodnutím předsednictva. Klub současně v usnesení odmítl návrh rozpočtového výboru Sněmovny na zvýšení platů ústavních činitelů.

"Pokud jde o poslance z klubu ČSSD, tak nikdo z nich neřekl, že nepodpoří (reformní) zákony tak, jak jsou navrženy. Každý z poslanců, i když jeho pozměňovací návrhy neprojdou, zákony podpoří," řekl novinářům místopředseda ČSSD, ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Gross ale připustil, že účast na úterním jednání klubu nebyla příliš velká. Na otázku, zda toto usnesení podpoří všichni poslanci soc. dem., odpověděl: "Bylo by neseriózní, kdybychom hovořili za poslance, kteří dnes přítomni nebyli." Gross odmítl jednoznačně odpovědět na otázku, zda vláda odstoupí, pokud reformní zákony nebudou schváleny. Špidla však na jednání podle informací účastníků dostal stejnou otázku a odpověděl, že rozhodující bude, zda se podaří prosadit reformní rozpočet.

Štěch klade další podmínky

Ve dvou požadavcích koaliční vláda Vladimíra Špidly odborářům pravděpodobně couvne - při odchodu do důchodu ponechá věkové zvýhodnění ženám, které vychovaly děti, a zůstat by měla i současná praxe započítávání středoškolského studia do důchodu.

Zaznělo to - i když jen v mlhavých vyjádřeních - po úterní schůzce Špidly a šéfů koaličních stran Cyrila Svobody (KDU-ČSL) a Petra Mareše (US-DEU) s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milanem Štěchem.

"Premiér nás seznámil se závěry nedělního jednání koaličních stran - prakticky s tím, co už v neděli sdělil pan Mareš v oblasti důchodů," řekl novinářům Štěch. Premiér navázal slovy: "Potvrzuji vyjádření pana předsedy Štěcha. Jednání se odehrálo v tomto duchu, témata, která zmiňoval, byla diskutována. Zdá se, že prozatím až do tohoto okamžiku k nejvýznamnějšímu sblížení došlo v oblasti důchodů." Přeloženo - vláda vyjde odborům vstříc v otázce věku žen a započítávání studia.

Nekrátit nemocenskou

Odbory však přicházejí s dalšími dvěma požadavky: chtějí, aby se nekrátily nemocenské dávky v prvních třech dnech nemoci, protože to je pro občany příliš kruté. Pokud totiž bude člověk s průměrnou mzdou (dnes kolem 16 tisíc korun) marodit jen tři dny, pak by se jeho nemocenská proti současnosti snížila o 480 korun. Navíc by opatření podle odborů nezabránilo zneužívání dávek: "Úprava spočívající v krácení prvních tří dnů nemoci může spíše motivovat některé lidi, aby marodili déle," konstatoval Štěch.

Druhým požadavkem je ponechat dočasně krácený předčasný důchod, ovšem s tím, že se zpřísní podmínky jeho přiznání. Aby vznikl člověku na tento typ předčasné penze nárok, chtějí odbory zavést podmínku být rok v evidenci nezaměstnaných. Dnešní podmínkou je půlroční nezaměstnanost.

Reklama

Související články

Koalice před odbory couvla, chce jednat

Koaliční strany ustoupily požadavku odborů na posílení sociálních aspektů reformy a posílení boje se šedou ekonomikou. Rozpočet se však měnit nebude a nedojde...

Škromach: Odbory slouží jako beranidlo ODS

Odbory působí jako beranidlo pro nástup ODS k moci, řekl Právu v reakci na pražskou sobotní demonstraci odborářů místopředseda ČSSD a ministr práce...

Výběr článků

Načítám