Hlavní obsah

ODS chce svrhnout vládu už tento týden

Novinky, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ODS chce svůj návrh na vyslovení nedůvěry vládě prosadit na jednání Sněmovny už tento týden. Po pondělním zasedání stranické výkonné rady občanští demokraté opět vyostřili atak na kabinet premiéra Vladimíra Špidly, kterého chtějí "sundat".

Foto: Promo Blues Street band

Blues street band z Valašského Meziříčí

Článek

Klub ODS doručí předsedovi Sněmovny Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) archy s podpisy žádající schůzi k vyslovení nedůvěry vládě. "To samozřejmě máme pod kontrolou a to učiníme v každém případě tento týden," řekl na tiskové konferenci šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý. Pro svolání schůze k hlasování o nedůvěře vlády je potřeba padesát poslaneckých podpisů, což pro ODS není problém, protože má 58 poslanců.

Šéf Sněmovny pak podle zákona o jednacím řádu poslance svolá "neprodleně". Může se tedy stát, že se o osudu vlády bude rozhodovat ještě tento týden a to pokud by Zaorálek přerušil řádnou schůzi, která bude zahájena v úterý. Další možností je hlasování o důvěře až po projednání reformních zákonů.

Tlustý před novináři vyzdvihoval význam kroku ODS: "Já mám z vašich otázek pocit, jako když náš cíl, který jsme právě vyhlásili, se vám jeví jako málo ambiciózní. My chceme sundat Špidlu, a to je podle mého názoru dost," prohlásil rezolutně Tlustý.

Jen s komunisty na to nestačí

Představitelé ODS přesto nevysvětlili, kde chtějí získat pro svůj záměr podporu. I kdyby se k nim totiž přidali komunisté, stále by to na nedůvěru kabinetu nestačilo.

Výkonná rada se usnesla, že současná vláda škodí ČR. "Poté co předseda vlády Špidla opět nedodržel slovo a již nespojuje existenci své vlády s přijetím tzv. reformy veřejných financí, považuje výkonná rada ODS za povinnost opozice vyslovit vládě nedůvěru," citoval z prohlášení místopředseda ODS Petr Nečas.

Špidla však již letos v červnu řekl v rozhovoru pro Právo, že pro případnou demisi není důležité samotné schválení či neschválení balíku reformních zákonů, ale výsledek boje o státní rozpočet na rok 2004.

Tenkrát uvedl, že o odchodu z vlády bude uvažovat ve chvíli, kdy "se nepodaří sestavit rozpočet, který bude mít reformní parametry". K jednotlivým návrhům zákonů tvořícím reformu veřejných financí poznamenal: "Ty zákony jsou sice provázány, ale jsou některé opravdu důležité a jiné spíš do počtu."

Změna volebního systému se odkládá

Šéf ODS Mirek Topolánek zjevně ustoupil od svého požadavku na zavedení prostého většinového volebního systému do Sněmovny, který chtěl prosadit už pro případné předčasné volby. "Pro nás to je dlouhodobá priorita a budeme to chtít prosazovat. My jsme se o tom samozřejmě nebavili, protože jsme se bavili o reálných krocích, co reálně můžeme dosáhnout v těch nejbližších dnech a týdnech," řekl na dotaz Práva. Jednokolový systém označil za "hudbu budoucnosti". Na dotaz, zda tedy svůj záměr považuje nyní za nereálný, Topolánek odpověděl: "Nepovažuji to za nereálné, měli bychom nastartovat diskusi. Tu si dovedu představit."

Anketa

Jak by se měli zachovat poslanci?
vyslovit vládě důvěru
81 %
vyslovit vládě nedůvěru
19 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2299 čtenářů.

Reklama

Související články

ODS spoléhá na nekázeň vládních poslanců

Osud zákona o dani z přidané hodnoty a možná celé koalice bude při zářijové schůzi Sněmovny záviset na disciplíně vládních poslanců. Na to mj. sází ODS, která...

Výběr článků

Načítám