Hlavní obsah

Ve sbírce na novoroční ohňostroj je necelých 38 000 korun, potřeba je půl milionu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Když se vedení metropole rozhodlo nahradit klasický novoroční ohňostroj videomappingem, přišli organizátoři předchozích ohňostrojů s nápadem uspořádat vlastní novoroční show. Avizovaná veřejná sbírka, jejímž prostřednictvím se mohou lidé na ohňostroj složit, již odstartovala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

Ačkoliv zatím není jasné, kde přesně by se měl ohňostroj uskutečnit, jasný je termín 1. ledna 2020 v 18 hodin.

Organizátoři kvůli svému záměru založili spolek, který celou záležitost zastřešuje. Hlavní město v předchozích letech dávalo na uspořádání ohňostroje částku kolem milionu korun. Na transparentním účtu, na nějž mohou lidé přispívat, bylo v pátek dopoledne necelých 38 000 korun. Minimální částka, kterou je podle organizátorů sbírky třeba vybrat, je půl milionu korun.

Praha ruší novoroční ohňostroj

Domácí

„Maximum na samotný ohňostroj jsou potom tři miliony korun. Není to malý cíl, ale věříme, že je to možné. V případě oficiální akce magistrátu je výše uvedená částka určena pouze na samotnou pyromuzikální show. My ovšem budeme do nákladů muset započítat všechny náležitosti, které magistrát poskytl a zajistil mimo uvedenou částku. Patří sem například i pronájem hudební aparatury a zajištění dopravních omezení v místě a čase konání akce,” připomněli.

Praha oznámila zrušení klasického ohňostroje v srpnu s tím, že pyrotechnická show je nešetrná k životnímu prostředí a je hlučná, čímž trpí zvířata. Rozhodnutí podpořily všechny koaliční strany, tedy Piráti, Praha sobě i Spojené síly pro Prahu.

Pražané si uspořádají novoroční ohňostroj sami. Vedení města navzdory

Domácí

Na uspořádání videomappingu vypsala Praha tendr, který následně zrušila, neboť se do něj přihlásil jediný zájemce. Výběrové řízení se proto rozhodla zopakovat s jinými podmínkami, aby se přihlásilo více uchazečů.

Hlavní město zároveň upozornilo, že pro uspořádání větších pyrotechnických show platí určitá pravidla a musí být povoleny městskou částí a koordinovány s městskou policií. V metropoli navíc není příliš mnoho ploch, odkud je možné větší ohňostroje efektivně odpalovat. V minulosti se střílelo z Letné, Vítkova, případně z pontonu na Vltavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám