Hlavní obsah

Varnsdorf zachraňuje chátrající kostel

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsáhlou opravou prochází Červený kostel ve Varnsdorfu. Kostel byl od 60. let minulého století nevyužívaný a postupně chátral. Město ho získalo před čtyřmi lety, nyní ho rekonstruuje. Radnice chce kostel plně využívat zhruba za dva roky, měly by se v něm pořádat koncerty a výstavy, využíván by mohl být i jako obřadní síň.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Červený kostel ve Varnsdorfu byl od 60. let minulého století nevyužívaný a postupně chátral. Město ho získalo před čtyřmi lety.

Článek

Kostel město získalo od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, původně patřil německé evangelické církvi. „Kostel je v uvozovkách danajský dar. Město ho převzalo na podzim roku 2015, měli jsme vizi, že ho postupně zkusíme dát do pořádku, nebudeme ho ale využívat jako církevní památku,“ řekl starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček (ANO).

„Před dvěma lety to byl vybydlený objekt bez oken, hrály si tu děti, bydleli tu různí živlové. Kostel měl vypadané klenby, protékala střecha,“ popsal nedávnou podobu kostela technik správy majetku varnsdorfského úřadu Milan Hanousek.

Objekt ale již notně prokoukl. Ze střechy a říms nerostou břízy, do kostela neteče, opraveny jsou klenby a části fasády, kostel má nová okna. „Opraveny byly i klenební oblouky a žebra, vše se dozdilo, provedly se vnitřní omítky, štuky a výmalba,“ uvedl Hanousek.

Na opravě kostela pracuje i firma, která opravovala katedrálu sv. Víta v Praze. „Objednali jsme je na opravu říms. Problém je s umístěním lešení, nemůže být postavené zespodu, a to stavbu prodražuje,“ řekl Horáček.

Kulturní památka

Po opravách klenby a zděných prvků na řadu přišla obnova dřevěných ochozů, na kterou město získalo dotaci od krajského úřadu. „Letos jsme se zaměřili také na věž, protože její kamenné římsy byly v havarijním stavu. Dokončilo se i osazení vitrážových oken na věži, na celém průčelí byly restaurovány kamenné prvky. Na řadu přijde ještě schodiště a pískovcové ozdoby kolem vchodů,“ doplnil Hanousek.

Radnice nejprve kostel zabezpečila proti vandalům, opravy začaly loni, kdy vyšly zhruba na čtyři miliony korun. Letošní rekonstrukce bude stát další více než tři miliony, se zhruba stejnou částkou počítá město i v dalších letech. „Chceme to otevřít veřejnosti jako multifunkční místo ke kulturním účelům. Využívat by se mohl jako obřadní síň, pro koncerty a výstavy,“ dodal starosta. Podle něj by se mělo v příštím roce vybudovat sociální zařízení, rozvody elektřiny a topení.

Kostel se začal stavět před 115 lety, od roku 1958 je kulturní památkou. Unikátní je tím, že je postavený z glazovaných cihel. Letos byl veřejnosti poprvé zpřístupněn při Noci kostelů, navštívily ho stovky lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám