Hlavní obsah

Vakcínu proti chřipce letos dostal každý, kdo chtěl

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za tenhle majstrštyk se mohou čeští lékaři poklepat po ramenou. I když to vypadalo jako nemožné, podařilo se jim očkovat proti chřipce, které se svět bojí, aby se nespojila s covidem, téměř každého, kdo o to projevil zájem. A to i přesto, že každý lékař a země dostanou jen to množství, které si v lednu, už na začátku daného roku, objednají.

Foto: Bradley C. Bower, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„S očkováním proti chřipce jsme u konce. Na trhu jsou nyní už jen zbytky, ale pokud ještě někdo očkován není a chce být, má stále šanci. Asi nemohu říct, že byli uspokojení úplně všichni, ale jasná většina ano. A jak jsem řekl, naočkovat se stále ještě lze,“ řekl Právu Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů ČR.

A jak se to povedlo? „Například Všeobecná zdravotní pojišťovna vyrobila e-mailovou adresu, kam se mohli obrátit její pojištěnci, kteří očkování chtěli, ale nedostali se k němu. Šlo asi o 50 lidí a všichni byli uspokojeni. Další nástroj, který jsme použili my, byla výměna mezi jednotlivými praktickými lékaři,“ uvedl lékař.

Očkování aktivuje imunitu

„Tomu, komu vakcína chyběla, dodal kolega, který ještě měl. Ve výsledku nám chyběly tři tisíce vakcín. Ale tyto pacienty jsme uspokojili z dodatečné dodávky, která do České republiky přišla,“ vysvětlil Šonka.

Do boje s případnou chřipkovou epidemií tak Češi tentokrát nastupují nezvykle vyzbrojeni. „Vlna chřipek se vždy objevuje po Vánocích, v lednu. Že letos nebude tak silná, si mnozí troufají tvrdit. Možné to je. Lidé nosí roušky, omezili společenské kontakty. Ale je to věštění, záleží na lidech a na tom, jak se budou chovat o Vánocích,“ dodal Šonka.

Opatření proti covidu pomohla potlačit sezonní chřipku

Koronavirus

Podle statistických údajů se letos nechalo proti chřipce očkovat celkem přes 810 tisíc lidí. Loni to bylo zhruba 650 tisíc. Mnozí lidé v těchto dnech přemýšlejí, čím dalším se ještě vyzbrojit proti případné třetí vlně pandemie covidu, kterou někteří epidemiologové časují na jaro, případně až podzim příštího roku.

„Byla jsem u své lékařky na preventivní prohlídce a podařilo se mi nečekaně ještě dostat k vakcíně proti chřipce. Ale váhala jsem, jestli si domluvit klíšťovku na jaro. Paní doktorka mi řekla, že i kdyby se situace opět zhoršila, právě proto bych se měla nechat očkovat. Že jakékoli očkování, které tělo dostane, probudí imunitní systém, zaktivuje ho a posílí, což pak může pomoci i při setkání s covidem,“ popsala pro Právo svou zkušenost mladá žena.

Pozor také na pneumokoky 

Redakce oslovila primářku Infekční kliniky Nemocnice na Bulovce Hanu Roháčovou, která doporučení praktiků upřesnila.

Redakce oslovila primářku Infekční kliniky Nemocnice na Bulovce Hanu Roháčovou, která doporučení praktiků upřesnila.

„Imunitní systém je po vakcíně krátkodobě aktivnější, ovšem jen krátce, pár dnů. Ale nemůžeme si myslet, že nám zvyšuje ochranu proti covidu každé očkování. Lidé by se samozřejmě neměli vzdávat naplánovaných očkování. Ale i když se na jaře říkalo, že u nás covid řádil méně, protože jsme očkovaní, nikdy se to nepotvrdilo a druhá vlna to naprosto vyvrátila,“ říká Roháčová.

Bude to ještě dlouhé trápení. Další vlna epidemie bude v lednu či únoru, míní Dušek

Domácí

„V tuto chvíli bych kromě chřipky určitě doporučila očkování proti pneumokoku pro lidi starší 65 let a malé děti. U nich nám proočkovanost významně klesá a to je velká chyba,“ dodala Roháčová.

Primářku doplnil předseda praktiků Šonka: „Pneumokok může nasednout na virózy a způsobit bakteriální zápal plic. A stejně tak se to může stát i při covidu. Takže i těm, kteří třeba nemají očkování proti chřipce, bych proti pneumokoku doporučil. Zabrání to komplikacím.“

Reklama

Výběr článků

Načítám