Hlavní obsah

V závrtu objevili podivné krápníky

Vladimír Klepáč, Právo, Vladimír Klepáč

Netradiční krápníčky, které rostou do všech stran jakoby v rozporu s gravitačním zákonem, našli speleologové v nově objevené chodbě v Ševčíkově závrtu v Moravském krasu u Vilémovic na Blanensku. Říká se jim excentrika, a protože vznikají v úzkých puklinách, před zraky turistů jsou ve zpřístupněném podzemí spíše skryty.

Foto: Speleologická organizace Myotis

V nově objevených prostorách v krasu jsu i tyto krápníčky rostoucí do všech stran. Říká se jim excentrika.

Článek

Objev chodby s podivnými krápníčky se podařil při současném náročném hledání cesty z podzemí na povrch.

Závrt je kruhovitá propadlina v zemi, obvykle na poli. Jde o přírodní úkaz typický pro krasové oblasti. Těmito dírami se dostává voda z dešťů do hlubin, kde ve vápencovém podloží vytváří jeskyně i jejich krápníkovou výzdobu. U Vilémovic je závrtů více.

Excentrika tvoří podivné tvary

Ten nejznámější nese název po tamním nejslavnějším rodákovi, československém hokejovém útočníkovi Františku Ševčíkovi (1942–2017). Do závrtů, a to i do toho Ševčíkova, lidé léta vyváželi odpad.

Speleologové se ale na jaře rozhodli, že jej prozkoumají. Propadlinu vyčistili a pronikli do neprobádaného podzemí. Objevili utajený svět tvořený 360 metry chodeb a sálem o rozměrech 30 krát 30 metrů, kterému říkají Hlavní dóm. Je v hloubce 40 metrů. Jeskyňáři se teď snaží najít takzvanými komíny cestu na povrch. Přitom narazili na další chodbu.

Pod hokejistovým závrtem našli nový dóm

Domácí

„Tato naše novinka je asi 60 metrů dlouhá. Na pěti místech se rozšiřuje a vytváří malé sálky. Kromě krápníků jsou v nich zajímavostí právě moc hezká excentrika. Hledání cesty na povrch pokračuje. Je možné, že budeme muset prokopat asi 25 metrů. Jde o technicky náročný výzkum,“ řekl Právu Jan Flek ze skupiny Myotis České speleologické společnosti.

Hledaní cesty na povrch

Klasické krápníky vytváří skapávání vody ze stropů jeskyní. Mají mnoho podob od stalaktitů po slagmity či brčka, někdy tvoří dokonce závoje. Excentrika rostou jakoby v rozporu se zákonem gravitace, tedy nikoli shora dolů nebo opačně, ale do stran. Důvodem je to, že jsou v puklinách či štěrbinách, v nichž proudění vzduchu zabraňuje stékání vody přímo dolů.

Ševčíkův závrt má sice krásnou výzdobu, systém ale leží přímo pod silnicí. Je v něm i takzvaný sifon, místo zaplavené vodou, kterou je nutné při současných výzkumech odčerpávat. Jeskyňáři proto doufají, že najdou do podzemí nový vstup, který nahradí Ševčíkův závrt. Do podzemí by mohl vést i některý ze závrtů v jeho okolí. Jejich propojení s Hlavním dómem se snaží najít tak, že do nich vylévají vodu a v podzemí hledají, kudy teče.

V Moravském krasu našli v závrtu slavného hokejisty propast

Domácí

V krasu bylo dosud popsáno přes 1130 jeskyní. Přestože se mnozí odborníci domnívali, že už v něm velké objevy nelze očekávat, podařilo se najít nejen systém pod Ševčíkovým závrtem, ale nedávno u propasti Macochy i krápníky krásně zdobené Skleněné dómy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám